Τσιόδρας: Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι

"Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα έτσι εγκλωβισμένοι. Αν δεν χαλαρώσουμε, τότε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα του ιού κι εμείς σταδιακά θα παίρνουμε με ασφάλεια τη ζωή μας πίσω", είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή ενημέρωση (Σάββατο 25/4), ενημερώνοντας ότι απόψε θα συνεδριάσει εκ νέου η επιστημονική επιτροπή για την κατάρτιση του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Αναφερόμενος στην επικείμενη επανέναρξη των δικαστηρίων, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι
θα υπάρξει σύσταση για χρήση μάσκας σε συνηγόρους και διαδίκους, αντισηπτικά σε όλους τους χώρους, απόσταση ενάμιση μέτρων. Ένα άτομο ανά δέκα τ.μ σε δικαστήρια, είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι υπάρχει βραδεία μετάλλαξη του ιού, τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη και αυτό δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε σχέση με την εξεύρεση ενός εμβολίου στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε σημαντικό να χτίσει κανείς ανοσία στον ιό. Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε με ασφάλεια τον πληθυσμό σε γενική ανοσία, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Υπάρχουν δύο διαφορετικές τοποθετήσεις, και ο ίδιος συντάσσεται με αυτήν που τονίζει ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορονοϊούς, θα έχουμε ανοσία για τουλάχιστον έναν χρόνο, για όσους εκτεθούν στον ιό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που είναι κάτω από 12 ετών θα μπορούσαν να είναι η πρώτη ομάδα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην σταδιακή ανοσία.

Σε άλλη ερώτηση, για τους κινδύνους από την κατάργηση του lock down, ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Λέω με βεβαιότητα ότι στη χώρα μας κινήθηκε ο ιός όπως κινήθηκε λόγω των μέτρων και όχι από τύχη, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας. “Είναι αδύνατο να συνεχιστεί ένα lock down για 12 έως 18 μήνες που μπορεί να κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο” τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και σταδιακά και ελεγχόμενα, να υλοποιούνται κάποια μέτρα που θα αφορούν τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες για να χτίζεται σιγά σιγά η σταδιακή ανοσία.

Η επαναλειτουργία των σχολείων και ιδιαίτερα η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνει με την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν είναι αναγκαίο να προμηθευτεί όλος ο πληθυσμός ένα οξύμετρο στο σπίτι του, με δεδομένο ότι πολύ ασθενείς στα πρώτα στάδια έχουν χαμηλό οξυγόνο χωρίς δύσπνοια, και όταν την αποκτούν είναι πλέον αργά, ο κ. Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός. “Το έχω σκεφτεί πολύ, είπε και πρόσθεσε ότι είναι προτιμότερη η ιατρική αξιολόγηση με το παραμικρό σύμπτωμα και ο εργαστηριακός έλεγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.