#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Χταπόδι στο φούρνο με σαλάτα μαυρομάτικα

Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής ιώσεων και μολύνσεων. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, όπως η Μεσογειακή, μπορεί να προσφέρει πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως ο χαλκός, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D, που εμπλέκονται στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η Μεσογειακή δίαιτα βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και ελαιολάδου, κατά προτίμηση ωμού, στην τακτική βρώση λιπαρών ψαριών και οσπρίων, λαδερών και στον περιορισμό ζωικών λιπών και κρέατος.

Όσον αφορά στην πρόσληψη πρωτεΐνης που μαζί με τον σίδηρο αποτελούν το κλειδί για ένα γερό ανοσοποιητικό, θυμηθείτε ότι στις βασικές πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνονται, εκτός από το κρέας, και το ψάρι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά. Τα διαφορετικά χρώματα, επίσης, στα φρούτα και στα λαχανικά περιέχουν το δικό τους μοναδικό συνδυασμό βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία χρωμάτων στη διατροφή σας.

Μείνετε στο σπίτι, λοιπόν, και καταναλώστε τη σωστή ποσότητα τροφίμων με έμφαση στην ποικιλία και στην ποιότητα!
Αφιερώστε χρόνο στη δημιουργική μαγειρική και σε ευφάνταστα, υγιεινά σνακ!
Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές συνταγές για τις μέρες που μένουμε στο σπίτι:
Χταπόδι στο φούρνο με σαλάτα μαυρομάτικα

Νηστίσιμο, ελαφρύ και καλοκαιρινό το πιάτο μας σήμερα, με χταπόδι και μαυρομάτικα φασόλια.
Όλη η νοστιμιά της θάλασσας, γεύση από Ελλάδα στο τραπέζι μας. Είναι ιδανικό και για την περίοδο της νηστείας.

Υλικά για 4 -6 άτομα
1,5κ. χταπόδι (1 μεγάλο ή 2 μικρότερα)
500γρ. ζωμός λαχανικών (1/2 κύβος σε 600ml. νερό)
3 φύλλα δάφνης
80γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
1 μέτριο καρότο καθαρισμένο
1 κλωνάρι σέλερι
5γρ. ξερό εστραγκόν
5 κόκκους μαύρο πιπέρι

Για τη σαλάτα μαυρομάτικα
500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
1 φύλλο δάφνης
100γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Το ξύσμα από ένα λεμόνι
30ml. μηλόξυδο
100ml. ελαιόλαδο
5γρ. άνηθος ψιλοκομμένος
5γρ. αλάτι
3γρ. πιπέρι
200γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα για 3 ώρες σε κρύο νερό.
Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 30 λεπτά μαζί με την δάφνη. Θέλουμε να μαλακώσουν μεν, αλλά όχι να διαλυθούν.
Τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα.

Για το χταπόδι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το χταπόδι σε ένα μέτριο ταψί και ανακατεύουμε τοποθετώντας το χταπόδι πάνω από όλα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γι ακόμα 15 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5 λεπτά και σερβίρουμε επάνω από την σαλάτα.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.