Μόσιαλος: Σταδιακή άρση των μέτρων, αλλά και υπομονή και πειθαρχία για …γερά νεύρα!

Έμμεση, αλλά σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κοινή γνώμη ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν θα σημάνει και “αυτόματη” επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά αντιθέτως, θα απαιτηθεί πειθαρχία πολλών μηνών, έστειλε ο καθηγητής του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος.
Σε συνέντευξή του (Σκάϊ TV), ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως εάν αρχίσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να πάρουμε ένα μεγαλύτερο ρίσκο, αφού ο κορονοϊός δεν έχει εξαλειφθεί από την ανθρωπότητα κι επομένως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα, επιστρέφοντας σταδιακά στην καθημερινότητα μας.
"Έχει ανοίξει ο δρόμος για την σταδιακή άρση των περιορισμών στην Ελλάδα καθώς έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής από την εφαρμογή τους. Όμως, θα πρέπει να επιδείξουμε πειθαρχία για πολλούς επόμενους μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι "εάν, τα καταφέρουμε και είμαστε πολύ προσεκτικοί, τότε η αποκλιμάκωση θα είναι μεγαλύτερης εμβέλειας".

Ο κος Μόσιαλος επεσήμανε ως πρωτοφανές γεγονός το ότι ο μισός πλανήτης «έκλεισε» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και αντιπαρέβαλε το ότι αυτή δεν έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική ή στην Κεντρική και την Λατινική Αμερική, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος, που ήδη επλήγη από τον κορονοϊό, σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα, ενώ το πρόβλημα θα υπάρχει ακόμα.
"Γιαυτό λέω ότι θα μαθαίνουμε από αυτή την πορεία από εδώ και μπρος" είπε καταλήγοντας πως εάν δείξουμε πειθαρχία την περίοδο της αποκλιμάκωσης, τηρώντας μέτρα υγιεινής και προστασίας, τότε θα πάμε καλά.


Μάλιστα ο καθηγητής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για “χορό με τον κορονοϊό” μέχρις ότου η συνέπεια στα μέτρα αυτά αλλά και η ύπαρξη φαρμακευτικής θεραπείας και εμβολίου περιορίσει συντριπτικά τα κρούσματα κορονοϊού.
Παράλληλα τόνισε πως δεν γνωρίζουμε το επίπεδο της ανοσίας παγκοσμίως και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του γύρω από την μελέτη του Στάνφορντ ( που κάνει λόγο ενδεικτικά για 100.000-200.000 κρούσματα) καθώς η αποδοχή της ως δεδομένο, αυτομάτως θα ίσχυε πως στην Νέα Υόρκη έχουν νοσήσει από κορονοϊό το 78%-125% του πληθυσμού, γεγονός που από μόνο του είναι εξωπραγματικό.

“Τα νούμερα δεν δένουν” δήλωσε.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής όλες οι υποθέσεις εργασίας και μεθοδολογίας στην εν λόγω μελέτη έγινε στην Καλιφόρνια, σε περιοχή που υπήρχε μεγαλύτερη έξαρση του ιού από ό,τι στην υπόλοιπη πολιτεία. “Παράλληλα η συλλογή του δείγματος δεν έγινε με απλή τυχαία δειγματοληψία, αλλά μέσω του Facebook, γεγονός που καθιστά πιθανό να υπήρξε, όπως χαρακτηριστικά είπε, μεροληψία στην δειγματοληψία, με το δείγμα να μην δίνει αξιόπιστη εικόνα” κατέληξε ο κος Μόσιαλος εκτιμώντας εντούτοις πως αυτά αφορούν περισσότερο την συγκεκριμένη περιοχή στην οποία έγινε η μελέτη και όχι όλον τον κόσμο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.