Αλτσχάιμερ: Ποιες αλλαγές στη συμπεριφορά προμηνύουν τη νόσο

Ερευνητές του καναδέζικου πανεπιστημιακού ιδρύματος McGill συνέδεσαν για πρώτη φορά τη νόσο Αλτσχάιμερ με την ήπια συμπεριφορική διαταραχή στους ηλικιωμένους, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πρόβλεψης και ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας.
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν διεξαγάγει περισσότερες από 100 κλινικές δοκιμές με την ελπίδα να βρεθούν νέοι δείκτες που να μπορούν να διαγνώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν από την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως είναι η απώλεια μνήμης και η υποβάθμιση των γνωστικών λειτουργιών. Παρόλο που η Ήπια Συμπεριφορική Διαταραχή (Μild Βehavioral Ιmpairment – MBI), που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στις συνήθεις συμπεριφορές των ηλικιωμένων, είχε ήδη προταθεί ως ένας προάγγελος της άνοιας, ο ρόλος της δεν είχε ακόμη επικυρωθεί. Χαρακτηριστικά της εν λόγω διαταραχής συμπεριφοράς είναι η αφηρημάδα, η επιθετικότητα, η οξυθυμία, η ακόμη και η ασυνήθιστη αδιαφορία και εσωστρέφεια.

Σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση λοιπόν στο Alzheimer’s and Dementia, επισημαίνεται ότι ερευνητές του McGill κατέληξαν ότι η MBI μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις σχετικά με τα αρχικά στάδια της άνοιας.

Προκειμένου να επαληθευτεί η συσχέτιση της ΜΒΙ με τα αρχικά στάδια της νόσου του Alzheimer, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές απεικόνισης για τη μέτρηση των αποθέσεων αμυλοειδούς πλάκας – μιας πρωτεΐνη που απαντάται στον πυρήνα της νόσου- στους εγκεφάλους περίπου 100 ηλικιωμένων ατόμων που είχαν διαγνωστεί (μέσω ερωτηματολογίου) με ποικίλους βαθμούς MBI. Βρέθηκε λοιπόν ότι η παρουσία και η σοβαρότητα της MBI σε αυτά τα άτομα συσχετίστηκε έντονα με την παρουσία αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο, η οποία είναι μία από τις πρώτες παθολογικές αλλαγές στα πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ερευνητική ομάδα διερευνά τη σχέση μεταξύ MBI και βιοδεικτών της νόσου Αλτσχάιμερ σε ηλικιωμένα άτομα. Από εδώ και πέρα, η MBI αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρόβλεψης για τους κλινικούς ιατρούς, για τη διάγνωση της νόσου του Alzheimer πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.