Έχουν και οι άνδρες το βιολογικό τους ρολόι και καλά θα κάνουν να μη το αγνοούν…

Έχουν και οι άνδρες βιολογικό ρολόι και καλά θα κάνουν να μην το αγνοούν, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Διότι, όταν αποφασίζουν να γίνουν πατέρες σε μεγάλη ηλικία, θέτουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη και την υγεία του μωρού τους.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Maturitas. Εξέτασε την επίδραση της πατρικής ηλικίας στη γονιμότητα, στην εγκυμοσύνη και στην υγεία του παιδιού και καλεί τους μελλοντικούς πατέρες να σκεφθούν την πιθανότητα της τράπεζας σπέρματος, όσο ακόμη είναι κάτω των 35 ετών ή – το αργότερο – 45 ετών.

«Αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι σωματικές αλλαγές, που συμβαίνουν στις γυναίκες που μένουν έγκυοι σε ηλικία άνω των 35 ετών, μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τη σύλληψη, τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και την υγεία του παιδιού, κανείς μέχρι τώρα δεν είχε αναρωτηθεί τον ρόλο, που διαδραματίζει η ηλικία των ανδρών σε αυτές τις καταστάσεις», δήλωσε η ερευνήτρια Γκλόρια Μπάχμαν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγείας Γυναικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράτγκερς.

Στην έρευνα επανεξετάστηκαν δεδομένα 40 χρόνων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα ζευγάρια, που οι πατέρες ήταν άνω των 45 ετών, παρατηρήθηκε μειωμένη γονιμότητα, ακόμα και όταν η μητέρα ήταν κάτω των 25 ετών. Επίσης η προχωρημένη πατρική ηλικία συνέβαλε στην εμφάνιση διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, προεκλαμψίας ή πρόωρου τοκετού.

Δυνητικά σοβαρές επιπλοκές
Σε ό,τι αφορά στα παιδιά, εκείνα που είχαν μεγαλύτερης ηλικίας πατέρες (άνω των 45), ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλό βάρος γέννησης, χαμηλότερες επιδόσεις στην κλίμακα Apgar, γενετικές ανωμαλίες και καρδιακές παθήσεις.

Σε επόμενα αναπτυξιακά στάδια, αυτή η κατηγορία παιδιών φάνηκε ότι είναι πιο πιθανό να αναπτύξει καρκίνο, γνωστικές ή ψυχιατρικές διαταραχές και αυτισμό. Συγκεκριμένα, η αυξημένη ηλικία του πατέρα συνδέθηκε στενά με την εμφάνιση σχιζοφρένειας.

Η πιθανότητα εμφάνισης της ψύχωσης αυτής στα παιδιά με πατέρες κάτω των 25 ήταν μία στις 141 περιπτώσεις, ενώ σε αυτά με πατέρες άνω των 50 ήταν μία στις 47. Στον αυτισμό ο κίνδυνος αρχίζει να αυξάνεται όταν οι πατέρες είναι 30 ετών, σταθεροποιείται μετά τα 40 και αυξάνει πάλι στα 50.

Η Γκλόρια Μπάχμαν, διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους η αυξημένη ηλικία του πατέρα έχει αυτές τις δυσμενείς επιδράσεις, εκτιμά ότι ο βασικός παράγοντας είναι μια φυσική μείωση της τεστοστερόνης, που συμβαίνει καθώς περνούν τα χρόνια, αλλά και βλάβες ή η κακή ποιότητα του σπέρματος.

Όπως είπε, «οι γυναίκες είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες από τους άνδρες σε ό,τι αφορά στην αναπαραγωγική τους υγεία, ενώ οι άνδρες επισκέπτονται ειδικούς μόνο στην περίπτωση που εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.