Τσιόδρας: Σιγά σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στη κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό

Την εκτίμηση πως σταδιακά θα επανέλθει ο κόσμος στην κανονικότητα εξέφρασε το απόγευμα της Παρασκευής κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά με ασφάλεια, με φόντο τις συνέπειες του κορονοϊού.
"Πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες. Κάθε χώρα έχει μια διαφορετική ταχύτητα σε αυτή την επιδημία, όπως έχετε δει. Κάποιες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα, χτίζουν υψηλότερη ανοσία", τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Και συνέχισε: "Είδαμε με ενδιαφέρον εχθές, κάποια δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από κάποιες περιοχές της Γερμανίας που είχαν περισσότερα ευρήματα αποδεικτικά μεγαλύτερης κυκλοφορίας του ιού. Άρα μπορεί και μέσα σε μία χώρα να είναι διαφορετικά τα επίπεδα ανοσίας.

Αυτά θα τα απαντήσουν νομίζω με αξιοπιστία, τα κατάλληλα τεστ αντισωμάτων και θα δούμε όλο και περισσότερη πρόοδο σε αυτό. Δε θεωρώ ότι είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση ταξιδιών για να περιορίσεις την εξάπλωση της επιδημίας από ένα σημείο και μετά. Ίσα-ίσα που αυτά τα ταξίδια πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται, δεν μπορεί να σταματήσει ο κόσμος να λειτουργεί. Αλλά με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, με τις κατάλληλες εξετάσεις, όταν είναι απαραίτητες, και ανάλογα βέβαια με το επίπεδο ανοσίας που έχει χτιστεί στον πληθυσμό κάθε χώρας".

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε: "Βλέπετε, και το είπα και άλλη φορά, ότι δεν είναι σπριντάρισμα, είναι μαραθώνιος. Και θα χρειαστεί κάποιες στιγμές να μπαίνουν κάποια παρόμοια «φρένα», ανάλογα με την εικόνα της επιδημίας.

Και βλέπετε χώρες οι οποίες είχαν χαλαρώσει τα ταξιδιωτικά τους μέτρα στην Άπω Ανατολή και τα επανάφεραν, όταν είδαν ότι υπήρχε αύξηση κρουσμάτων και ιδιαίτερα εισαγωγές κρουσμάτων από κάποιες χώρες στην Ευρώπη. Κάναμε το αντίθετο στην αρχή με την Κίνα, τώρα το κάνουν αυτοί για την Ευρώπη. Άρα θα υπάρχουν τέτοια, όπως τα ονομάζω εγώ, "πέρα-δώθε". 

"Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να λειτουργεί ο κόσμος. Σιγά-σιγά ο κόσμος θα επανέλθει στην κανονικότητα, αλλά θα πάρει καιρό", κατέληξε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.