Δεκάδες κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού - Μεταξύ αυτών και η έρευνα για χορήγηση αντισωμάτων που ξεκινά στη χώρα μας

Περισσότερες από 200 μελέτες για φάρμακα και εμβόλια διεξάγονται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο με την Ελλάδα να λαμβάνει και αυτή μέρος. 


Πέρα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται αλλά και τις προσπάθειες σε εμβόλια, γίνεται έρευνα και για την προοπτική «μετάγγισης» πλάσματος αίματος το οποίο φέρει τα αντισώματα στον κορονοϊό, σε ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως ΙΙ, με συντονιστή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα».

Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 10 μελέτες, που βρίσκονται σε κλινική φάση, εξετάζουν τη χρήση πλάσματος από άτομα ενώ άλλες 7 είναι σε προκλινικό στάδιο.

Παράλληλα σύμφωνα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις το σύνολο των κλινικών μελετών που είναι σε εξέλιξη φτάνουν τις 264 και αφορούν στη συντριπτική πλειονότητα αντιικά φάρμακα.
Ειδικότερα, θεραπεία για τον HIV εξετάζεται σε 18 μελέτες, 5 εκ των οποίων αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα το καλοκαίρι, η φαβιπιραβίρη δοκιμάζεται σε 5 κλινικές μελέτες, οι 4 εκτιμάται ότι θα έχουν αποτελέσματα το καλοκαίρι, αλλά και η ραμντεσιβίρη που τα πρώτα αποτελέσματα από 4 κλινικές μελέτες αναμένονται μετά το Μάιο.

Σε ό,τι αφορά ανοσοτροποιητικές θεραπείες, οι περισσότερες μελέτες εστιάζουν σε μονοκλωνικά αντισώματα (23 στο σύνολο), αλλά επίσης το καλοκαίρι θα δώσουν τα πρώτα δεδομένα.
Ακόμη, 28 μελέτες εξετάζουν θεραπείες με βλαστοκύτταρα, αλλά αυτές είναι έρευνες θα αργήσουν να δώσουν αποτελέσματα, όπως και με τις περίπου 32 μελέτες που εξετάζουν τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης κατά του κορονοϊού.

Εμβόλια
Η επικέντρωση στη θεραπεία φαίνεται να προάγεται έναντι της πρόληψης καθώς παρά τις όποιες αισιόδοξες αναφορές, ένα εμβόλιο χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να κυκλοφορήσει και να είναι έτοιμο για χρήση. Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 60 διαφορετικά εμβόλια που δοκιμάζονται σε αυτό που ονομάζουμε προκλινική φάση και τουλάχιστον 3 έως 5, που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσης Ι, δηλαδή ξεκινά η διαδικασία δοκιμής σε ανθρώπους.

Σχετικά με τα όσα έχουν αναφερθεί για επικείμενη ανακοίνωση εμβολίου έτοιμο για χρήση αμέσως μετά το καλοκαίρι το οποίο επιδιώκει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι «είναι νομίζω πολύ αρχικές οι παρατηρήσεις και έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα επιστημονικά. Δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πετυχημένο εμβόλιο, θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμα. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη προσπάθεια, αλλά φαντάζομαι ότι είναι μέσα σε αυτές τις 60 και πλέον προσπάθειες, οι οποίες τρέχουν αυτή τη στιγμή».

Προσπάθειες γίνονται ήδη στην Αυστραλία, με εμβόλια νεότερης τεχνολογίας, στην Αμερική και φυσικά και στην Ευρώπη.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.