Ν.Χαρδαλιάς: Η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια εύκολη μέρα. Μεγάλο στοίχημα η τήρηση κανόνων υγιεινής

Στις προκλήσεις και στα νέα στοιχήματα της επόμενης μέρας, η οποία δεν θα είναι "εύκολη", αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 27/4 για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη, διότι ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα, μέχρι 4 Μαΐου και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, "για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή, προσεκτική άρση μέτρων, η οποία θα πρέπει να μεταβάλλει και να μεταφέρει την ατομική μας ευθύνη από το στόχο και το στοίχημα της παραμονής μας στο σπίτι στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους συμπολίτες μας", τόνισε ο υφυπουργός. Είπε ότι αύριο Τρίτη 28/4, στις 6 το απόγευμα θα απευθυνθεί στους πολίτες ο πρωθυπουργός εξηγώντας το κυβερνητικό σχέδιο.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το σχέδιο της επόμενης φάσης θα ξεδιπλωθεί σε δύο μήνες Μάιο και Ιούνιο. Τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας. "Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού", είπε ο υφυπουργός , προσθέτοντας ότι πιθανώς να χρειαστεί, αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρουμε τώρα να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια. "Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξετάζουμε μεθοδικά κάθε βήμα". Υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής , όπως επιβάλλεται από την κατάσταση." Η καθημερινότητά μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπεία για το νέο ιό δεν θα είναι η ίδια. Οποιαδήποτε χαλάρωση θα θέτει σε κίνδυνο ότι έχουμε κερδίσει με κόπο εδώ και πολλές εβδομάδες". Η σταδιακή άρση των μέτρων, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν σημαίνει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας όλες τις δυσκολίες. "Τα επόμενα στάδια της προσπάθεια μας, η δημιουργία της νέας μας καθημερινότητας έχει τις δικές της προκλήσεις, τα δικά της στοιχήματα. Προκλήσεις που θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αν συνεχίσουμε να δείχνουμε την υπευθυνότητα που συντριπτικά έχουμε δείξει μέχρι σήμερα. Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών".

Ισχύουν όλα τα περιοριστικά μέτρα την ΠρωτομαγιάΟ κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε για άλλη μια φορά ότι μέχρι να αρθούν τα μέτρα τηρούνται ευλαβικά. Επανέλαβε ότι και την Πρωτομαγιά ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα ,"άρα δεν υπάρχει δυνατότητα για εκδρομές , δεν θα γίνουν μετακινήσεις, πέρα από αυτές που προβλέπονται. Τα μέτρα είναι να τηρούνται από τους πολίτες και να επιτηρούνται από το κράτος", είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι οι συγκεντρώσεις ανθρώπων για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Στο πλαίσιο αυτό οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. "Προσβλέπουμε ότι όλα τα Σωματεία Εργαζομένων, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και κυρίως θα δείξουν σεβασμό στον αγώνα που κάνουν οι επαγγελματίες υγείας για την μη εξάπλωση του ιού", είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράταση ή άρση ειδικών περιοριστικών μέτρων
Παρατείνεται η ισχύς των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι την Δευτέρα 4 Μαΐου για καθαρά προληπτικούς λόγους. Από αύριο το πρωί λήγουν και αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στις παραλίες, Πάτρας, Βόλου και στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου και Ξάνθης .

Έλεγχος εισερχομένων από Τουρκία
Παρατείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου ο ενδελεχής έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα από την Τουρκία μέσω των Κήπων Έβρου. Όπως είπε ο υφυπουργός, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Τουρκία , στην περίπτωση των εισερχομένων εφαρμόζεται αντίστοιχο πρωτόκολλο με αυτό που ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού, δηλαδή υποβολή σε τεστ, αναμονή των αποτελεσμάτων σε ξενοδοχείο. Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό παραμονή στο ξενοδοχείο για 14 ημέρες. Σε περίπτωση που είναι αρνητικό δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωση της 14ημερης καραντίνας στο σπίτι , όπου και ελέγχονται.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχομένων πτήσεων. Το Σαββατοκύριακο έφτασαν στη χώρα 6 πτήσεις με 489 άτομα, τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο και εντοπίστηκαν 4 τεστ θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.