Τσιόδρας : «Εγώ δεν θα έπαιρνα την ευθύνη να μεταδώσω τον ιό στους αγαπημένους μου»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στη σημερινή ενημέρωση ανακοίνωσε 25  νέα κρούσματα, και συνολικό αριθμό κρουσμάτων τα  2170, εξ των οποίων τα 869 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα. Επίσης, 2 νέους θανάτους που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα στα 101. 27 εξ αυτών ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
76 ασθενείς παραμένουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η μέση ηλικία τους είναι  67 έτη και εξ αυτών οι 18 είναι γυναίκες, ενώ το 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70.
27 συμπολίτες μας έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί  48798 εργαστηριακά τέστ.
Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές και πρόσθεσε πως ο αριθμός διασποράς στη χώρα μας  είναι κάτω από ένα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας «ο ιός περιορίζεται».
Όπως είπε ο καθηγητής άκουσε με χαρά ότι δύο κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο συνεργάζονται για την εξεύρεση εμβολίου και χαιρέτισε την πρωτοβουλία τους αυτή.
Απευθυνόμενος σε όσους ήδη έφυγαν για τις επαρχίες, νόμιμα ή μη, ο κ. Τσιόδρας είπε : “Εγώ δεν θα ήθελα να έχω την ευθύνη επάνω μου ότι μετέφερα σε κάποιον άλλον τον ιό, σε έναν επαρχιώτη που δεν έχει στο περιβάλλον του κρούσματα. Να προσέξουν πολύ και να τηρούν όλα τα μέτρα”.
Σε ερώτηση γιατί δεν μπορεί να υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, ο καθηγητής τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τη διασπορά του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα πηρούνια και τα ποτήρια. Αλλά μπορεί να τον μεταδώσει κάποιος ακόμα και με την ομιλία, γι αυτό πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση. Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο ότι αίρονται τα μέτρα. Θα οδηγούσε σε διασπορά.
Σχεδιασμός για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων υπάρχει, αλλά όλα θα γίνουν ελεγχόμενα και προσεκτικά. Ίσως από την άλλη εβδομάδα, ίσως λίγο αργότερα.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι ήταν καλύτερα να αποφύγουμε την ασφάλεια της μάσκας. Ωστόσο, θα είναι ίσως ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης και την ανάγκη της σε κάποιους χώρους, όπως π.χ. στα ΜΜΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.