Κορονοϊός - Νέα έκθεση ΕΟΔΥ: Χάρτης των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές προστέθηκαν

Τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το κορονοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα παρουσιάζονται στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ. 
Σημειώνεται ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 10 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00).

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης Covid-19 ανέρχεται σε 2.011 σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 2.009 κρουσμάτων, τα 525 (26,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 776 (38,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος ηλικίας 0 έως 101 έτη), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 73 έτη (εύρος 39 έως 95 έτη). Τα θύματα της επιδημίας ανέρχονταν έως και χθες το βράδυ σε 92.

Δείτε την έκθεση αναλυτικά εδώ

Στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κυκλοφορεί πλέον ο κορoνοϊός, ενώ η Λάρισα μπήκε αίφνης και με σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο στον χάρτη με τις περιοχές που επιχειρείται η αναχαίτιση του κορονοϊού.

Μέσα σε πέντε ημέρες, από την περασμένη Δευτέρα έως και εχθές, προστέθηκαν δύο νέες περιοχές στον «μολυσματικό» χάρτη του κορονοϊού ενώ αυξήθηκε σημαντικά η επίπτωση σε άλλες όπου καταγράφηκε επιπλέον αριθμός κρουσμάτων.

Εντοπίζονται δύο νέες περιοχές με επιδημιολογικό όπως το ονομάζουν οι ειδικοί, φορτίο. Πρόκειται για τη Μεσσηνία και την Εύβοια. Και οι δύο περιοχές βρίσκονταν μέσα σε εκείνες με τη χαμηλότερη κυκλοφορία του κορονοϊού στη χώρα, καθώς μετρούσαν πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων όλο αυτό το διάστημα – από 1 έως 4 κρούσματα λοίμωξης Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού.

Ωστόσο, πλέον η Μεσσηνία έχει αλλάξει κλίμακα σε ό,τι αφορά τα κρούσματα καθώς καταγράφει 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ενώ η Εύβοια ανεβαίνει ακόμη πιο γρήγορα τη σχετική κλίμακα, αφού μέσα σε λίγες ημέρες από το χαμηλότερο επίπεδο των 1-4 κρουσμάτων βρίσκεται σε εκείνο των 10-49 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού!

Η εξέλιξη και στις δύο περιοχές δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ευκολία με την οποία εξαπλώνεται ο κορονοϊός. «Αυτός ο ιός μοιάζει να κυκλοφορεί κάτω από τη μύτη μας» έλεγε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας στα μέσα του περασμένου Μαρτίου προκειμένου να εξηγήσει και τα μέτρα που ολοένα εντείνονταν για την αναχαίτισή του. Αν σκεφθεί μάλιστα κάποιος την εξέλιξη σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με τους περιορισμούς στη μετακίνηση που έχουν εφαρμοστεί, αναλογίζεται πόσο μεγαλύτερη θα ήταν η εξάπλωση και η διασπορά χωρίς αυτούς τους περιορισμούς. Σημειωτέον ότι και οι δύο περιοχές είναι όμορες με άλλες δύο περιοχές που έχουν βρεθεί εξαρχής στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας στην Ελλάδα, με την Ηλεία (η Μεσσηνία) και με την Αττική (η Εύβοια).

Η Καστοριά και το Άγιο όρος παραμένουν στην υψηλότερη θέση της κλίμακας, με πάνω από 50 κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού. Η Καστοριά έχει καταβάλλει μεγάλο «τίμημα» σε ασθενείς αλλά και σε νεκρούς λόγω της επιδημίας – σε σύνολο 92 νεκρών τουλάχιστον 12 ήταν κάτοικοι της περιοχής αυτής.

Εκτός από τη Λάρισα στις πιο επιβαρυμένες περιοχές του «μολυσματικού» χάρτη προστέθηκαν αυτήν την εβδομάδα η Θεσσαλονίκη και η Αχαϊα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.