Διατροφικές αλλεργίες: Τα 14 πιο επικίνδυνα τρόφιμα

Με αλλαγή στη νομοθεσία της, η ΕΕ το 2014 συνέστησε στα εστιατόρια να αναφέρουν στον κατάλογό τους τα πιάτα που περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα 14 τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Σύμφωνα με την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή αυτά τα 14 τρόφιμα κρίνονται ως τα συνηθέστερα και ισχυρότερα αίτια αλλεργιών και δυσανεξιών σε όλη την Ευρώπη.

Γιατί έχει ζητηθεί να αναγράφονται; Γιατί κάποια από τα συστατικά αυτά «κρύβονται» στις σος ή στις σαλάτες, με άλλα λόγια δεν είναι ευδιάκριτα.

Οι περισσότερες διατροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το σώμα παράγει ένα αντίσωμα (το iGe) ως απάντηση σε κάποια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που περιέχει το συγκεκριμένο τρόφιμο.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστός αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η αλλεργία σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι κάθε φορά που έρχεται κανείς σε επαφή με αυτό το τρόφιμο ενεργοποιείται μια ανοσοαπόκριση και απελευθερώνονται χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, καθώς το σώμα προσπαθεί να σκοτώσει το αλλεργιογόνο το οποίο αντιλαμβάνεται ως απειλή.


Αυτό έχει ως απτή συνέπεια να προκαλούνται διάφορα συμπτώματα, όπως κνησμός και πρήξιμο, φτάρνισμα, πόνος στην κοιλιά ή προβλήματα στο έντερο. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αναφυλαξία, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

Τα 14 πιο επικίνδυνα για πρόκληση αλλεργιών τρόφιμα, είναι τα εξής:  
Σέλινο / Σέλινο
Δημητριακά με γλουτένη
Όστρακα
Αβγά
Ψάρι
Λούπιν, ένας καρπός φασολιού
Γάλα
Μαλάκια
Μουστάρδα
Ξηροί καρποί
Φιστίκια
Σουσάμι
Σόγια
Διοξείδιο του θείου (ή θειώδη)


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.