ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ: Ψευδαίσθηση ασφάλειας για τους ηλικιωμένους της Λαμίας, από το Δήμο…

lifelinehellas.gr
Πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Λαμιέων ανακοίνωσε πως «κανένας δεν είναι μόνος του», καθώς αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των δημοτών, παρέχει δωρεάν τηλεφωνικό σύστημα προειδοποίησης έκτακτου ανάγκης για μοναχικούς ηλικιωμένους, που το ονομάζει: «Βραχιόλι κινδύνου για μοναχικούς ανθρώπους!»
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, «το σύστημα, το οποίο ξεκίνησε να παραδίδεται την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 στους ωφελούμενους, αποτελείται από βραχιολάκι και μενταγιόν με μεγάλο κόκκινο αδιάβροχο κουμπί έκτακτης ανάγκης καθώς και τηλεφωνική συσκευή η οποία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που αφορά είτε σε θέμα υγείας τους είτε σε θέμα ασφάλειάς τους (διάρρηξη, απειλή… κ.α.) θα καλεί σε βοήθεια το άτομο που έχει επιλέξει ο ίδιος ο ηλικιωμένος και που θα τον βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

Οι δημότες που ζουν μόνοι τους στο Δήμο Λαμιέων, λέει ο Δήμος, θα μπορούν έτσι να νοιώθουν της ασφαλείας της άμεσης ανταπόκρισης σε καταστάσεις κινδύνου 24ωρες το 24ωρο.»

Ο Εθελοντικός Οργανισμός ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ - SILVER ALERT, όμως, διαφωνεί και μιλάει για ένα πρόγραμμα που εξυπηρετεί επικοινωνιακούς σκοπούς, αφού προσφέρει μόνο μια "ψευδαίσθηση ασφάλειας" στους μοναχικούς ηλικιωμένους της Λαμίας, που όπως λέει, μπορεί να είναι και επικίνδυνη!

"Η αλήθεια είναι, λεει η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, πως πρόκειται για μια αξιέπαινη μεν, μέτριας εμβέλειας δε προσπάθεια, με καλές προθέσεις, αλλά με το ελάχιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους μοναχικούς ηλικιωμένους.
Η αλήθεια είναι ότι το «βραχιόλι κινδύνου» δεν παρέχει καμιά ασφάλεια στους μοναχικούς ηλικιωμένους, αλλά μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, που είναι παραπλανητική και επικίνδυνη.

Διότι ποια ασφάλεια μπορεί να παρέχει ένα σύστημα στο οποίο ο δέκτης του μηνύματος μπορεί να μην ανταποκριθεί στην κλήση, όχι ηθελημένα, αλλά λόγω του ότι μπορεί να μην ακούσει την κλήση, να είναι στη δουλειά του απασχολημένος, να μην πιάνει σήμα το κινητό του ή να μην είναι φορτισμένο, να απουσιάζει από το σπίτι, και για χίλιους άλλους λόγους;

Και πώς εξυπηρετεί το σύστημα τους μοναχικούς ανθρώπους να μην αισθάνονται μόνοι; Ο μοναχικός ηλικιωμένος έχει πρώτα απ’ όλα ανάγκη επικοινωνίας… Να μιλήσει με κάποιον, να πει τις ιστορίες του, τους φόβους του, τα άγχη του, τις ανασφάλειές του, να βρει ευήκοα ώτα, να ακούσει μια φωνή καθησυχασμού, ηρεμίας, προστασίας…

Από το 2009, να ενημερώσουμε για όσους δεν το γνωρίζουν…(αυτό ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του προγράμματος του εν λόγω Δήμου) η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ παρέχει ΔΩΡΕΑΝ το «κόκκινο κουμπί» σε μοναχικούς ηλικιωμένους. Εδώ, όμως, λειτουργεί με διαφορετικό και ουσιαστικό τρόπο.

Η Γραμμή Ζωής μέσω της υπηρεσίας «Τηλεειδοποίηση», δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλά ένα φορητό κόκκινο κουμπί, 24ώρες το 24ώρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό.

Συγκεκριμένα, ο ηλικιωμένος πατά μία φορά το κόκκινο κουμπί, το οποίο φοράει στο λαιμό ή στον καρπό του.
Η βασική συσκευή, που έχει συνδεθεί με το τηλέφωνο του ηλικιωμένου ενεργοποιείται αυτόματα, δίνοντας σήμα στο κέντρο διαχείρισης κλήσεων του Εθελοντικού Οργανισμού ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ.
Κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει άμεση πρόσβαση στο αρχείο κάθε ηλικιωμένου και αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, γενικούς ιατρούς και εθελοντές γείτονες, ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη ή επιθυμία του.
Ακόμα και αν ο ηλικιωμένος δεν είναι σε θέση να απαντήσει η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ στέλνει αμέσως βοήθεια, κάποιο γείτονα, μέλος της οικογένειάς του, ασθενοφόρο, την Άμεση Δράση, την Πυροσβεστική.
Και επειδή ο μοναχικός ηλικιωμένος έχει πρώτα απ’ όλα ανάγκη επικοινωνίας… Να μιλήσει με κάποιον, να πει τις ιστορίες του, τους φόβους του, τα άγχη του, τις ανασφάλειές του, να βρει ευήκοα ώτα, να ακούσει μια φωνή καθησυχασμού, ηρεμίας, προστασίας… οι κοινωνικοί επιστήμονες του Κέντρου Διαχείρισης Κλήσεων, είναι εκεί, 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και για… κουβεντούλα!

Το βραχιολάκι, λοιπόν του Δήμου Λαμιέων, που έτσι κι αλλιώς εξυπηρετεί μόνο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δεν εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας στους ηλικιωμένους. Προσφέρει μόνο την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, που πολλές φορές, αποδεικνύεται επικίνδυνη.

Ο Δήμος Λαμιέων, θα πρέπει να επανασχεδιάσει την πολιτική του στο συγκεκριμένο θέμα, αν θέλει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στους μοναχικούς ηλικιωμένους της Λαμίας και δεν αποσκοπεί μόνο σε λίγη δημοσιότητα και επικοινωνιακά κέρδη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι και θα διαπιστωθεί από το αποτέλεσμα ένα πρόγραμμα που σταματάει σε ένα δελτίο τύπου και, ενδεχομένως, σε μια-δυο παρουσιάσεις από τα τοπικά ΜΜΕ.

Οι σύμβουλοι που εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν δικαιούνται να «μη γνωρίζουν», δεν δικαιούνται να προτείνουν στο Δήμο να δαπανήσει χρήματα των Δημοτών για μια λειτουργία που παρέχεται από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, απλά επειδή βρέθηκε στην αγορά ένα «βραχιολάκι».

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με το «κόκκινο κουμπί», διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, τις υποδομές και το κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό για τη διαχείριση οποιουδήποτε περιστατικού και να σταθεί δίπλα στους μοναχικούς ηλικιωμένους και το κάνει από το 2009. Ο Εθελοντικός μας Οργανισμός, είναι προσηλωμένος στην προστασία της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής ενεργοποίησης των ηλικιωμένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναγνωρίζοντας αυτήν την πολύτιμη προσφορά της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ, αρκετοί Δήμοι ανά την Ελλάδα προσέτρεξαν να συνεργαστούν με τον Εθελοντικό Οργανισμό και να αξιοποιήσουν το Κέντρο Διαχείρισης της ΓΡΑΜΜΗΣ ΖΩΗΣ, αλλά και την τεχνογνωσία της, ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα στους μοναχικούς ηλικιωμένους συμπολίτες τους.

Είμαστε στη διάθεση, λοιπόν και του Δήμου Λαμιέων, τώρα που πλέον «γνωρίζει»…"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.