Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό;

"Μα, δεν πεινάω το πρωί". Ναι, αυτό συμβαίνει αν το προηγούμενο βράδυ το τελευταίο σου γεύμα ήταν κάπως βαρύ και είχε και επιδόρπιο, αν γυμνάστηκες το πρωί και αυτό σου έκοψε την όρεξη λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματός σου, αν το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο και ο μίνι καύσωνας σου έκλεισε το στόμα.
Το πρωινό χρειάζεται, έτσι κι αλλιώς. Προσφέρει στον οργανισμό σου τη γλυκόζη που χρειάζεται. Μην ξεχνάς πως έπειτα από τη νηστεία της νύχτας ο οργανισμός απαιτεί ενέργεια.

Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό;
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα πρωινό χρειάζεται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη και πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων θερμίδων που θα καταναλώσεις.

Η πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει να μείνεις σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι υδατάνθρακες σου παρέχουν ενέργεια η οποία απελευθερώνεται αργά και συμβάλλει στο αίσθημα του κορεσμού, συγκρατώντας την πείνα σου.

Τα υγιεινά λιπαρά σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι.

Πρωινό για αδυνάτισμα1 γιαούρτι 2% με 2 κ.σ. βρόμη, 1 κ.γ. μέλι και κανέλα

Η βρόμη περιέχει β-γλυκάνες, που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, όταν καταναλώνεται τακτικά. Επίσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που αυξάνουν το ιξώδες του περιεχομένου του στομάχου και καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης προάγοντας το αίσθημα του κορεσμού και συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Πρωινό για ενέργεια
Ομελέτα λαχανικών με 2 αυγά, λαχανικά, 1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως.

Το πρωινό αυτό είναι ιδανικό για όσους αθλούνται συστηματικά. Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100 γραμμάρια. κρέατος ή ψαριού.

Πρωινό πριν την προπόνηση
Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι

Δεν χρειάζεται να φας ένα γερό πρωινό πριν την προπόνηση. Μία φέτα ψωμί με λίγο ταχίνι είναι ό,τι χρειάζεσαι επειδή είναι ένας καλός συνδυασμός πρωτεΐνης και καλών λιπαρών που σου δίνει ενέργεια ενώ παίρνεις και υδατάνθρακες από το ψωμί, ανεβάζοντας λίγο τα επίπεδα σακχάρου, έτσι ώστε να έχεις καύσιμα και περισσότερη αντοχή στην προπόνησή σου.

Πρωινό μετά την προπόνηση
1 σέικ πρωτεΐνης με φρούτα ή μπανάνα

Μία με μιάμιση ώρα μετά την προπόνηση οι μύες σου μπορούν να αναπληρώσουν τις αποθήκες γλυκογόνου που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ασχέτως του αν πεινάς ή όχι. Ένα σέικ πρωτεΐνης με φρούτα θα σου χορηγήσει υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, ενώ θα αναπληρώσει τα υγρά που έχασες κατά την προπόνηση.

Πρωινό για τις διακοπές
1 ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή μαρμελάδα ή 1 μπολ με δημητριακά με γάλα και 1 φρούτο ή μία φρουτοσαλάτα.

Γενικά ο μπουφές είναι μία καλή επιλογή για το πρωινό αφού μπορείς να συνθέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και τις γευστικές σου προτιμήσεις το πιάτο σου. Απέφυγε τα αλλαντικά, τα γλυκά (κέικ, μπισκότα κλπ) και τα παχιά τυριά και κάνε σοφές επιλογές όπως γαλακτοκομικά (γιαούρτι, γάλα, άπαχα τυριά, αυγά βραστά ή ποσέ), φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης,για να διατηρήσεις τη διάθεσή σου ψηλά και το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.