Αλλεργίες και κορονοϊός - Ποια συμπτώματα μοιάζουν - Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας

Σε ένα "σημαντικό θέμα που αφορά την εμφάνιση των αλλεργιών αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα μιας κατάστασης που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα και μπορεί να έχει κάποια παρόμοια συμπτώματα με τον κορονοϊό" αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το αν μοιάζουν και σε τι διαφέρουν τα συμπτώματα του κορονοϊού με τις αλλεργίες, σε μια εποχή μάλιστα που αυτές ακμάζουν και είναι πολλών ειδών, όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή το αλλεργικό άσθμα από τις οποίες οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα ή με τα συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα κατά την απογευματινή ενημέρωση της Παρασκευής 8/5, ο Σωτήρης Τσιόδρας, απάντησε: "Είναι σημαντικό θέμα, αφορά την εμφάνιση των αλλεργιών αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα μιας κατάστασης που ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα και μπορεί να έχει κάποια παρόμοια συμπτώματα. Δεν μοιάζουν όλα, κάποια μοιάζουν, κάποια δεν μοιάζουν. Και φυσικά, κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς, είναι αρκετό το ποσοστό, υπολογίζεται νομίζω περίπου γύρω στο 20% στην Πατρίδα μας, των ασθενών που έχουν αυτές τις εποχικές αλλεργίες, έχουν και άσθμα, για το οποίο μπορεί να παίρνουν φάρμακα, και να έχουν μια συχνή ιατρική παρακολούθηση.

Το σημαντικό λοιπόν είναι πρώτον, να ξέρουν τα συμπτώματα και πώς διαφοροποιούνται αυτά από τη νόσο. Το χαρακτηριστικό των αλλεργιών, παρά το γεγονός ότι έχουμε και ασυμπτωματικά περιστατικά του κορονοϊού, είναι το φτάρνισμα και τα κόκκινα μάτια. Και μέσα σε αυτό το πάνελ των συμπτωμάτων της αλλεργίας, είναι και να τρέχει η μύτη σου.

Άρα το να τρέχει η μύτη σου, το φτάρνισμα, τα μάτια σου να είναι κόκκινα και να έχεις φαγούρα, αυτά είναι τα 4 σημαντικά σημεία που καθορίζουν, κατά κάποιον τρόπο, την εμφάνιση μιας αλλεργίας. Και φαίνεται ότι κάποια από αυτά είναι πολύ ειδικά για τις αλλεργίες, όπως το φτάρνισμα και η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια. Άρα θέλει λοιπόν μια προσοχή εδώ, στο να διαφοροποιήσει κανείς τα συμπτώματα και αν δεν είναι σίγουρος να ρωτά το γιατρό του, γιατί αν χρειαστεί θα πρέπει να ελεγχθεί.

Ο πυρετός, για παράδειγμα, δεν είναι συχνό φαινόμενο και δεν καθορίζει την αλλεργική κατάσταση. Οι μυαλγίες, η κόπωση που καμιά φορά εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, είναι κάτι το οποίο θέλει χρόνο, δεν είναι αυτή η οξεία καταβολή που εμφανίζει ο ιός.

Το σίγουρο που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που έχουν αλλεργία, και είναι πάρα πολλοί, είναι να ακολουθούν προσεκτικά τις συμβουλές του γιατρού τους, να είναι σε παρακολούθηση με το γιατρό τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Έχω μιλήσει με επικεφαλής επιστήμονες αλλεργιολόγους για αυτό το θέμα και όλοι μου είπαν ότι πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους, την αγωγή τους, να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους και αν χρειαστεί έλεγχος, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να γίνεται αυτός ο έλεγχος.

Είναι μια σημαντική κατάσταση, θα την ξεπεράσουμε και αυτή σιγά-σιγά, μαζί με την όλη προσπάθεια που κάνουμε για τον κορονοϊό, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό μας", τόνισε ο Καθηγητής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.