KCDC: Τα ευρήματα της Νότιας Κορέας υποδηλώνουν ότι οι περιπτώσεις "επανεμφανιζόμενου" κορονοϊού είναι ψευδώς θετικά

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας εξέφρασαν νέες ανησυχίες σχετικά με το νέο coronavirus, αφού ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι δεκάδες ασθενείς που είχαν αναρρώσει από την ασθένεια, αργότερα, ανιχνεύθηκαν ξανά θετικοί.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ορισμένα άτομα που επέζησαν του COVID-19 θα μπορούσαν να μολυνθούν ξανά με τον ιό που τον προκαλεί, και αυτό ενδεχομένως περιπλέκει τις προσπάθειες άρσης των περιορισμών καραντίνας και για την παραγωγή εμβολίου.

Αλλά μετά από εβδομάδες έρευνας, λένε τώρα ότι τέτοια αποτελέσματα των δοκιμών φαίνεται να είναι «ψευδώς θετικά» που προκαλούνται από καθυστερημένα - αλλά πιθανώς όχι μολυσματικά - κομμάτια του ιού.

Η Νότια Κορέα είχε αναφέρει περισσότερες από 350 τέτοιες περιπτώσεις από την Τετάρτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC).

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;

Καθώς όλο και περισσότεροι Νοτιοκορεάτες εξήλθαν από τη θεραπεία για το COVID-19, οι αρχές ανακάλυψαν μια ανησυχητική τάση. Μερικοί φαινομενικά θεραπευμένοι ασθενείς αργότερα ανιχνεύθηκαν ξανά θετικοί.

Ενώ οι αξιωματούχοι εξέτασαν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επαναμόλυνσης των ασθενών ή της επανενεργοποίησης του ιού, μια ειδική ομάδα που συγκλήθηκε από την κυβέρνηση κατέληξε την περασμένη εβδομάδα ότι η πιο πιθανή εξήγηση ήταν ότι οι εξετάσεις επιστρέφουν «ψευδώς θετικά».
Η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί δοκιμές αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης αντίστροφης μεταγραφής (RT-PCR), οι οποίες ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του κορονοϊού.
Η διαδικασία RT-PCR μπορεί γρήγορα να δώσει τα αποτελέσματα και θεωρείται ο πιο ακριβής τρόπος για να μάθουμε εάν ένας ασθενής έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δοκιμές ενδέχεται να ανιχνεύσουν παλιά σωματίδια του ιού, τα οποία ενδέχεται να μην αποτελούν πλέον σημαντική απειλή για τον ασθενή ή άλλους, δήλωσε ο Seol Dai-wu, ειδικός στην ανάπτυξη εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Chung-Ang της Σεούλ.
«Η ίδια η μηχανή RT-PCR δεν μπορεί να διακρίνει ένα μολυσματικό ιικό σωματίδιο από ένα μη μολυσματικό σωματίδιο ιού, καθώς το τεστ ανιχνεύει απλώς οποιοδήποτε ιικό συστατικό», δήλωσε ο Seol.

Αυτό το λεγόμενο ψευδώς θετικό αποτέλεσμα είναι πιθανότατα πίσω από τις περιπτώσεις των ασθενών που έχουν αναρρώσει και οι οποίοι ανιχνεύονται και πάλι θετικά, λέει το KCDC.

Οι αρχές εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία για να υποστηρίξουν τη θεωρία τους ότι τα σωματίδια προέρχονται από «νεκρά» κύτταρα ιών, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθυντής του KCDC Jeong Eun-kyeong.

Οι ασθενείς επανεξετάστηκαν αφού είτε εμφάνισαν νέα αναπνευστικά συμπτώματα είτε επιλέχθηκαν για επανεξέταση από τις αρχές.
Λιγότερο από τα μισά από αυτά που επανελήφθησαν στα μέσα Απριλίου εμφάνισαν συμπτώματα, σύμφωνα με το KCDC, αλλά οι αρχές λένε τώρα ότι είναι απίθανο αυτά τα συμπτώματα να προκαλούνται από τον ιό.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟΙ;

Ασθενείς που ανιχνεύθηκαν θετικοί για το νέο κορονοϊό μετά την ανάρρωση από το COVID-19 δεν φαίνεται να είναι μολυσματικοί.

Το KCDC δεν βρήκε ούτε μία περίπτωση όπου τέτοιοι ασθενείς είχαν μεταδώσει τον κορανοϊό σε άλλο άτομο, δήλωσε ο Jeong.

Κατά τη διερεύνηση ατόμων που φαίνεται να υποφέρουν από υποτροπή συμπτωμάτων μετά την ανάρρωση από το COVID-19, το KCDC λαμβάνει καλλιέργειες του ιού, μια διαδικασία που διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες προτού εξαχθούν τα αξιόπιστα αποτελέσματα.

Και οι 29 ολοκληρωμένες δοκιμές καλλιέργειας, την Τετάρτη επέστρεψαν αρνητικές. Επεξεργάζονται τουλάχιστον 79.

«Ο ιός στις περιπτώσεις υποτροπής έχει ελάχιστη ή καθόλου μολυσματικότητα», δήλωσε ο Jeong.

Ο Oh Myoung-don, γιατρός στο Νοσοκομείο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, ο οποίος ηγείται της ομάδας εμπειρογνωμόνων που διερευνούν τις περιπτώσεις, δήλωσε ότι, σε αντίθεση με τους ιούς της ηπατίτιδας Β ή της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), ο κορονοϊός δεν διεισδύει στον πυρήνα του κυττάρου ξενιστή.
Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλεί χρόνια λοίμωξη και οι πιθανότητες επανενεργοποίησής του είναι πολύ χαμηλές, είπε σε ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα.

Οι αρχές διεξάγουν επίσης δοκιμές για την ανίχνευση της παρουσίας αντισωμάτων που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση του ιού, και εξετάζουν και παρακολουθούν άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.