Δερμιτζάκης: Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και R0 πάνω από 1 - Κρατήστε αποστάσεις

Δεδομένη θεωρεί την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ο Μανώλης Δερμιτζάκης, σε συνέχεια της άρσης των μέτρων περιορισμού. Οι εκτιμήσεις και οι συστάσεις του καθηγητή Γενετικής.
«Σίγουρα θα δούμε αύξηση κρουσμάτων, αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το δεχτούμε», δηλώνει ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μιλώντας για την «δεύτερη φάση» της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Σίγουρα θα δούμε το R0 να πάει πάνω από το 1. Αυτό δεν είναι έκπληξη, γιατί η αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει αυτόματα αύξηση του R0 πάνω από το 1, αλλιώς δε μπορεί να γίνει αύξηση κρουσμάτων», συνέχισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στον Τ/Σ ΣΚΑΪ τη Δευτέρα 11/5, ημέρα που στη χώρα επαναλειτούργησαν πολλές επιχειρήσεις, αλλά και η Γ'Λυκείου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή, αν ο δείκτης αυτός μείνει για ικανό διάστημα πάνω από τη μονάδα, που σημαίνει «ότι η αύξηση αυτή (σ.σ. των κρουσμάτων) συνεχίζεται και δεν είναι ελεγχόμενη», τότε «πρέπει να ανησυχούμε». Κληθείς να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα το οποίο είναι επικίνδυνο να μείνει το R0 πάνω από το 1, ο κ. Δερμιτζάκης απάντησε λέγοντας: «Δεν είναι θέμα χρόνου, είναι θέμα πώς ανοίγουν τα μέτρα και πώς αλλάζουν συμπεριφορές. Βλέπουμε πολλές σκηνές που δημιουργούνται ουρές, συνωστισμοί - όλ' αυτά είναι χαρακτηριστικά τα οποία είναι, πιστεύω, η "έξοδος" από τα μέτρα και η αμηχανία του κόσμου στο πώς να συμπεριφερθεί».

Αν μπορέσουμε να το «γυρίσουμε» αυτό σε μία πιο ελεγχόμενη συμπεριφορά, όπως είπε, ακόμη κι αν ανέβει το R0 λίγο πάνω από το 1, ως αποτέλεσμα των «πρώτων συμπεριφορών», θα ξαναγυρίσουμε και τον δείκτη κάτω από τη μονάδα. Ο επιστήμονας παραδέχθηκε πως είναι λογικό να υπάρχει ένα «διάστημα προσαρμογής» των πολιτών στη νέα καθημερινότητα και τις συστάσεις, ωστόσο είναι κρίσιμο να αρχίζουν να τηρούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η εικόνα της πανδημίας στη χώρα να παραμείνει καλή - σε διαφορετική περίπτωση, άλλωστε, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επαναφέρει περιορισμούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε επίσης πως αν πρέπει να τονιστεί κάτι εμφατικά ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι πολίτες σε συνθήκες όπως η πολύ μεγάλη ουρά που παρατηρήθηκε σε κατάστημα της ΔΕΗ το πρωί της Δευτέρας, αυτό είναι «ξεκάθαρα οι αποστάσεις». Μάλιστα, «πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ώστε να μην υπάρχει πανικός, άγχος, κι ένταση», σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά δυσκολεύουν και την αυτοσυγκέντρωση των ανθρώπων να βρουν σιγά σιγά το ρυθμό τους με αυτά τα μέτρα, ανέφερε, ενώ δημιουργούν και δυσπιστία ως προς τις οδηγίες που δίνονται.
Επίσης, πρέπει να περιφρουρηθεί η εμπιστοσύνη ειδικών - πολιτών και να επικοινωνούνται σωστά τα μέτρα, πρόσθεσε.

Αναφερθείς στο ενδεχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης νωρίτερα κ. Δερμιτζάκης είπε πως «δεν πρέπει να βιαστούμε» προκειμένου να ελέγχονται καλύτερα οι συνέπειες του κάθε μέτρου.

Τέλος, σχετικά με το αν επιδρά η θερμοκρασία στον κορονοϊό ο καθηγητής σημείωσε πως «βγήκαν κάποιες μελέτες οι οποίες παίρνουν πίσω όσα λέγαν οι προηγούμενες μελέτες» και ότι ο ίδιος θέλει να δει στην πράξη τι ισχύει, εργαστηριακά. «Πιστεύω θα δούμε ύφεση, απλώς δε ξέρω πόσο μεγάλη θα είναι κι αν θα μοιάζει με άλλους κορονοϊούς, όπως σε άλλες περιπτώσεις που έχουμε δει παλαιότερα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.