Ηλίας Μόσιαλος: Η καταγραφή 97 κρουσμάτων δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει - Aν προσέξουμε δεν θα υπάρχει λόγος lockdown

Την ανάγκη να αποφευχθεί μια επανάληψη lockdown - ακόμη και σε τοπικό επίπεδο - επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, διά του ΕΟΔΥ, διαμηνύει πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και είναι έτοιμη να παρέμβει όπου χρειαστεί - δείχνοντας ότι στο Μαξίμου υπάρχουν σκέψεις για lockdown σε επίπεδο δήμων ή νομών και για απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια .

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή και έλεγχος: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας πανικός αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη εγρήγορση» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας τα 97 νέα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες 4 ημέρες.

Αυτό που συνέβη στην χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες είναι αυτό που ονομάζω «το παράδοξο της πρόληψης», συνέχισε ο καθηγητής εξηγώντας πως τα μειωμένα κρούσματα κορονοϊού που κατέγραφε η χώρα μας το προηγούμενο διάστημα μάλλον οδήγησαν μερίδα συμπολιτών μας να πάρει από ένα σημείο κι έπειτα το θέμα αψήφιστα και να χαλαρώσει παραπάνω από όσο επιτρεπόταν δεδομένων των συνθηκών.

«Θεωρήσαμε ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν λέω ότι το έκαναν όλοι, το έκανε όμως ένα σημαντικό ποσοστό» σχολίασε ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζοντας ότι ένα ποσοστό κόσμου δεν τηρεί τα μέτρα ασφαλείας πχ την εφαρμογή μάσκας στα μέρη όπου αυτή απαιτείται.

Η κατάσταση τώρα θέλει διαχείριση με έμφαση στην επιχειρησιακή έρευνα και τα γεωγραφικά πληροφοριακά δίκτυα. Ο επιπολασμός της νόσου είναι πλέον χαμηλός στην Ευρώπη. Με προσοχή θα είμαστε εντάξει, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής υπογράμμισε πως η καταγραφή 97 κρουσμάτων δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει, θέτοντας ως αντίστοιχο παράδειγμα αυτό της Δανίας ή της Αυστρίας, όπου το τελευταίο τετραήμερο καταγράφηκε επίσης υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσιαλος στον ΣΚΑΪ, εκτιμώντας πως θα πρέπει να αποφευχθούν ακόμη και τα τοπικά lockdown.

«Aν προσέξουμε δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται ένα lockdown επειδή καταγράφονται ορισμένα περιστατικά σε έναν νομό της χώρας» δήλωσε εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εάν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων.

Η εκτίμηση επιστημονικών κύκλων είναι ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν αλλά «αν είναι σε νέους δεν θα έχουμε μεγάλο θέμα».

Όσο για τα κρούσματα από το εξωτερικό, η ανησυχίες επικεντρώνονται κυρίως για ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, τα Σκόπια από τη Β. Μακεδονία, την Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη από Ισπανία και από περιοχές της βόρειας Ιταλίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.