Βρετανία: Αγώνας δρόμου να σωθεί το καλοκαίρι, εν μέσω διαφωνιών για νεκρούς – τεστ

Ούτε για τον ακριβή αριθμό των νεκρών από κορονοϊό δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση της οποίας εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ώστε οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters που βασίστηκε σε επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός των θανάτων της επιδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε τους 49.646, αριθμός στον οποίο περιλαμβάνονται και τα ύποπτα περιστατικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των υπερβαλλόντων θανάτων, οφειλόμενων σε όλα τα αίτια, σε σχέση με τα περασμένα πέντε έτη στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε σχεδόν 62.000.

Εξαγριωμένοι με τον Τζόνσον
Ο τεράστιος αριθμός των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προκαλέσει δριμεία κριτική κατά του Μπόρις Τζόνσον και της κυβέρνησής του για την μεγάλη καθυστέρηση επιβολής των μέτρων του lockdown, την μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής μέτρων για την προστασία των ηλικιωμένων στα κέντρα φροντίδας, την μεγάλη καθυστέρηση συγκρότησης συστήματος διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης επαφών.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ενώ παραδέχεται ότι μπορεί να έχει διαπράξει κάποια λάθη, τονίζει ότι αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας από το ξέσπασμα της επιδημίας της γρίπης το 1918 (αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο) και ότι εξασφάλισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπερφορτώθηκε.

Πάνω από τις προβλέψεις
Ωστόσο, ο απολογισμός των θανάτων ξεπερνά και ορισμένες από τις βαρύτερες προβλέψεις των ίδιων των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης.
Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανίας είχε δηλώσει ότι αν οι θάνατοι διατηρηθούν κάτω από τους 20.000, θα είναι ένα «θετικό αποτέλεσμα». Τον Απρίλιο, το Reuters μετέδιδε ότι το «χειρότερο σενάριο» της κυβέρνησης είναι οι 50.000 θάνατοι.

Τα συνολικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα αφορούν ύποπτα περιστατικά και διαγνωσμένους από Covid-19 θανάτους.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η υπερβάλλουσα θνητότητα - οι θάνατοι από όλα τα αίτια που ξεπερνούν τον πενταετή μέσο όρο (εν προκειμένω 62.000) - είναι ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού των θανάτων από μία επιδημία, διότι επιτρέπει την σύγκριση με οικουμενικά μέτρα.

Διχογνωμία και για τα τεστ
Και σαν να μην έφταναν οι νεκροί, ο επικεφαλής της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας επέπληξε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για τη δημοσίευση στοιχείων των τεστ για τον κορωνοϊό που απέχουν από το να είναι «πλήρη και κατανοητά».

«Φαίνεται ότι στόχος είναι να εμφανιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός τεστ, ακόμη και εις βάρος της κατανόησης», δηλώνει ο Ντέιβιντ Νόργκροουβ σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ.

«Είναι επίσης δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αποστολή των στατιστικών στοιχείων είναι η υποστήριξη του ίδιου του προγράμματος των (διαγνωστικών) τεστ».

Αερογέφυρες με χώρες
Την ίδια στιγμή η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ώστε οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, αναφέρουν σήμερα εφημερίδες.

Δεύτερη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κορονοϊό, το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζει πολύ σταδιακά μια χαλάρωση του lockdown, το οποίο επιβλήθηκε στα τέλη Μαρτίου, κάτι που ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πρόωρο. Για να εμποδισθεί μια νέα αύξηση των κρουσμάτων, το Λονδίνο ανακοίνωσε πως όσοι φθάνουν από το εξωτερικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα.

Από τη Δευτέρα, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από αέρος, ξηράς ή θαλάσσης θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένοι για 14 ημέρες, ένα σχέδιο που επικρίθηκε από τους επαγγελματίες των αεροπορικών ταξιδιών και του τουρισμού, οι οποίοι προειδοποιούν για εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για τους τομείς τους.

Όμως εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα για τη χαλάρωση αυτού του μέτρου, αναφέρουν οι εφημερίδες Times, Telegraph και Guardian.

Η κυβέρνηση, η οποία έκανε γνωστό πως θα επανεκτιμά το μέτρο κάθε τρεις εβδομάδες, εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη δημιουργία αερογεφυρών από το τέλος του μήνα, καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές, αναφέρουν οι Times.

Οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες θα επιλεγούν ανάλογα με την οικονομική σημασία τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, με το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με τον αριθμό των επιβατών τους οποίους θα αφορούν και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Η συντηρητική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «προσωπικά ευνοεί» τις αερογέφυρες, μετά τις επικρίσεις στις τάξεις των συντηρητικών και τις προειδοποιήσεις άνω των 200 διευθυντικών στελεχών των αερομεταφορών και του τουρισμού, όπως αυτοί της Ryanair και της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways.

Οι ταξιδιώτες που τίθενται σε καραντίνα θα μπορούν ωστόσο να βγαίνουν για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να αλλάζουν κατάλυμα, αν αυτό είναι απαραίτητο, αναφέρει η Guardian.

Το σχέδιο πρόκειται να παρουσιασθεί σήμερα στους βουλευτές, οι οποίοι επιστρέφουν στο κοινοβούλιο έπειτα από ένα διάλειμμα.

Η κυβέρνηση τους ζήτησε να επιστρέψουν στο Ουέστμινστερ, θέλοντας να βάλει τέλος στο υβριδικό σύστημα που ισχύει μέχρι τώρα, με ένα μέρος των βουλευτών να έχουν φυσική παρουσία και ένα άλλο να παρακολουθεί τις συζητήσεις μέσω βιντεοδιάσκεψης. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει τις επικρίσεις κοινοβουλευτικών, οι οποίοι ανησυχούν για τους πιο ευάλωτους μεταξύ τους.

Οι βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου ο Μπόρις Τζόνσον διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, θα ψηφίσουν σήμερα κυβερνητική πρόταση που βάζει τέλος στη δυνατότητά τους να ψηφίζουν εξ αποστάσεως.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.