Καλοκαίρι: Προστατέψτε το μωρό σας

Το καλοκαίρι είναι εδώ και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και στην πόλη.

Το μωρό μας δε μπορεί να προστατευθεί μόνο του, πρέπει λοιπόν να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και να προστατέψουμε το δερματάκι του από την ήλιο.


Δείτε τι πρέπει να προσέχουμε:


Μένουμε στην σκιά

Σε εμάς τους ενήλικες, συνήθως αρέσει να κάνουμε ηλιοθεραπεία. Το δέρμα του παιδιού μας, όμως, είναι πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Το δέρμα ενός μωρού μάλιστα είναι πολύ πιο λεπτό από εκείνο του ενήλικα και τα εγκαύματα είναι πολύ πιο εύκολα.


Το δέρμα ενός μωρού δεν έχει σχεδόν καθόλου μελανίνη – η χρωστική ουσία που βοήθα στην προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να κρατάμε ένα μωρό κάτω των έξι μηνών στη σκιά, όταν μπορούμε.

Αν εκτίθεται στον ήλιο θα πρέπει να το καλύπτουμε με φαρδιά ρούχα, ώστε οι ακτίνες του ήλιου να μη χτυπούν άμεσα το δέρμα του.

Αντηλιακό
Τα μωρά και τα παιδάκια μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο στην παραλία, μόνο αν είναι προστατευμένα με υψηλού δείκτη προστασίας αντηλιακό. Επιλέγουμε ένα αντηλιακό, από τα ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη και νήπια. Χρησιμοποιούμε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη ηλιακής προστασίας, κατά προτίμηση (SPF) 50. Το αντηλιακό πρέπει να είναι καινούργιο, αφού ο δείκτης προστασίας μειώνεται όσο περνά ο καιρός.


Απαραίτητος εξοπλισμός
Όταν το μωρό μας εκτίθεται στον ήλιο, φροντίζουμε να φοράει καπέλο, ανοιχτόχρωμα και δροσερά ρούχα και γυαλιά ηλίου. Ένα μαγιό με αντηλιακή προστασία είναι καλό να χρησιμοποιείται, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ.


Ηλιακό έγκαυμα 
Αν έχουν ροδίσει οι ώμοι του μικρού μας και η μυτούλα του έχει καεί, πρέπει να το δούμε σοβαρά. Φροντίζουμε να ενυδατώνεται σωστά και εφαρμόζουμε γιαούρτι ή αλοιφές από φυσικές πρώτες ύλες, σε συνεννόηση με τον φαρμακοποιό μας.

Ενυδάτωση του οργανισμού
Σε υψηλές θερμοκρασίες τα παιδιά χρειάζονται περισσότερα υγρά για να μένουν καλά ενυδατωμένα. Αν το μωρό μας θηλάζει, εφ’ όσον η μητέρα είναι καλά ενυδατωμένη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το μητρικό γάλα γίνεται πιο υδαρές από τη ζέστη για να ενυδατώνει τα μωρά.

Δεν έχει όρεξη
Συμβαίνει πολύ συχνά η όρεξη να είναι μειωμένη το καλοκαίρι εξαιτίας της ζέστης. Δεν ανησυχούμε για τα τρόφιμα αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στα υγρά. Ένα απολαυστικό smoothie με φρέσκα φρούτα, θα ξετρελάνει το μικρό μας και θα του δώσουν τις βιταμίνες που χρειάζεται.


Το καροτσάκι του

Προσέχουμε να μην είναι υπερβολικά ζεστό το καροτσάκι του μωρού μας, (αν το διατηρούμε έξω) και ότι ο αέρας κυκλοφορεί. Απαραίτητο ένα προστατευτικό στέγαστρο, μια ομπρελίτσα ή μια λευκή μουσελίνα πάνω από την κουκούλα για να αντανακλά τη θερμότητα.


Αναζητήστε τη βιταμίνη D
Αν το μωρό σας είναι ηλικίας άνω των έξι μηνών, λίγη ώρα στον ήλιο θα του κάνει καλό. Το καλοκαίρι τα μεγαλύτερα μωρά πρέπει να έχουν τα χεράκια και το προσωπάκι τους για 15 λεπτά την ημέρα εκτεθειμένα στον ήλιο, ώστε να πάρουν βιταμίνη D. Αποφύγετε βέβαια την έκθεση στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ., όταν δηλαδή οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες.
 
NEWSROOM themaygeias

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.