Γραβάνης: Πόσο κοντά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι οι επιστήμονες-Τι γίνεται με φάρμακα

Για τις εξελίξεις στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

«Σιγά σιγά οδηγούμαστε σε μια πιο καθαρή εικόνα για την ίδια τη λοίμωξη», επεσήμανε ο κ. Γραβάνης λέγοντας πως από τις έρευνες έχουν βγει πολύ ενδιαφέροντα και αισιόδοξα αποτελέσματα.

«Στην αρχή είχαμε την αίσθηση ότι πρόκειται για μια λοίμωξη του αναπνευστικού», όπως οι υπόλοιποι κορωνοϊοί, είπε. Από ό,τι φάνηκε στην πορεία πρόκειται για «μια πιο γενικευμένη νόσο που αφορά κατ’ εξοχήν στα αγγεία μας», τα οποία φαίνεται να προσβάλλονται από τον ιό, προσέθεσε ο καθηγητής.

«Παρότι δεν έχουμε ακόμη φάρμακο αποτελεσματικό ή εμβόλιο, έχουμε πλέον συμπτωματική αγωγή πολύ πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό και χάνουμε πολύ λιγότερους ασθενείς.»

Σχετικά με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αγωγή στους ασθενείς με κορωνοϊό αυτή τη στιγμή, ο κ. Γραβάνης είπε πως είναι φάρμακα που δεν σχετίζονται με τα αντιικά, αλλά αντιθρομβωτικά και αντιπηκτικά.

Όπως είπε, τα φάρμακα αυτά που χορηγούνται έχουν ελαττώσει την απώλεια βαρέως πασχόντων.

«Οι λοιμωξιολόγοι έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πέρα από την αντιική αγωγή». 

Όσον αφορά τις έρευνες που γίνονται για την δημιουργία αποτελεσματικού φαρμάκου, ο καθηγητής είπε πως υπάρχουν ήδη «ενδιαφέροντα αποτελέσματα από φάρμακα που τροποποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα», όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, που σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες έχουν βοηθήσει τους ασθενείς.

Επίσης, μια καινούρια μελέτη για τη θυμοσίνη Α1 έφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σχετικά με την παραγωγή Τα-λεμφοκυττάρων που «παλεύουν» τον ιό.

Ωστόσο, ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι «τα φάρμακα αυτά είναι για ασθενείς βαρέως πάσχοντες» που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και δεν πρέπει να τα παίρνουν οι άνθρωποι από μόνοι τους προληπτικά.

Στη μάχη των εταιρειών για τα εμβόλια, όπως είπε και ο καθηγητής, προηγούνται μέχρι στιγμής τέσσερα.
«Τέσσερα εμβόλια από μεγάλες εταιρείες είναι σε κλινική φάση 2». Δύο από αυτά έχουν αποφασιστεί να κάνουν σύμπτυξη της φάσης 2 και της φάσης 3 και μέσα στο καλοκαίρι θα δοθούν σε χιλιάδες εθελοντές, εξήγησε.
Όπως είπε, είναι γνωστό ότι τα εμβόλια αυτά «έχουν πάρα πολύ μικρή τοξικότητα, αν έχουν κάποια τοξικότητα».
Ό,τι δοκιμές γίνονται δεν φαίνεται να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

Για το πότε θα είναι έτοιμα να χορηγηθούν ως αγωγή ο καθηγητής είπε πως το πιο πιθανό είναι του χρόνου τέτοια εποχή.
«Εμβόλιο ασφαλές, θα έχουμε παραπάνω από ένα», πιθανότατα του χρόνου, εκτίμησε ο καθηγητής.
«Η πιθανότητα να έχουμε μέχρι τέλους του χρόνου είναι πολύ μικρή». 

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.