Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια;

Αλλάζουμε πετσέτες συχνά, κρατάμε τα ρούχα μας καθαρά, πλενόμαστε συχνά αλλά τι κάνουμε με τα σεντόνια μας, στα οποία ξαπλώνουμε κάθε μέρα;


Η πλειοψηφία δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στα "ρούχα" του κρεβατιού,  παρότι είναι υφάσματα με τα οποία έρχεται σε επαφή καθημερινά.

Σε έρευνα που έγινε στο εξωτερικό σε δείγμα 1.187 ανθρώπων και στην ερώτηση "πόσο συχνά πλένουν τα σεντόνια τους και αλλάζουν τα μαξιλάρια τους", οι απαντήσεις ήταν μη αναμενόμενες.

Το 44% των γυναικών ανέφερε ότι πλένει τα σεντόνια μία φορά τη βδομάδα, το 31% ότι τα πλένει δύο φορές το μήνα και το 16% μόλις μία φορά το μήνα. Στο μεταξύ, το 32% των γυναικών ανέφερε ότι δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ τα μαξιλάρια του.

"Πρέπει να πλένεις τα σεντόνια σου ή να τα αλλάζεις τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα", μας συμβουλεύει ο Philip Tierno, Jr., Ph.D., διευθυντής της κλινικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη στιγμή που ξαπλώνεις στα νέα σου σεντόνια, τα γεμίζεις με νεκρό δέρμα(καθώς χάνεις εκατομμύρια δερματικά κύτταρα καθημερινά),λοσιόν, μεικ απ, ιδρώτα, τρίχες και οτιδήποτε έχεις φέρει από έξω στη διάρκεια της ημέρας, όπως γύρη, μούχλα και άλλους ρύπους.

Όλα αυτά φέρνουν μαζί τους και ένα πακέτο από όχι και τόσο υγιή βακτήρια, όπως ο ιδρώτας για παράδειγμα, που μπορεί να μεταφέρει Ε.Coli από όταν πήγες στο μπάνιο στα σεντόνια σου- γεγονός που γίνεται χειρότερο όσο καθυστερείς να τα πλύνεις.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Τιέρνο, καθηγητή μικροβιολογίας και παθολογίας στο τμήμα Φαρμακευτικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η αμέλεια που δείχνουμε στο άλλαγμα των σεντονιών, είναι ένα μεγάλο λάθος.

"Αν δεν πλένεις τα σεντόνια σου, μαζεύονται μεγάλες ποσότητες νεκρών κυττάρων τα οποία αποτελούν "τροφή" για τα ακάρεα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν φτέρνισμα, φαγούρα κι άλλες, πιθανώς, πιο σοβαρές αντιδράσεις από τον οργανισμό. Τα βρώμικα σεντόνια αποτελούν επίσης πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μυκήτων" λέει ο Τιέρνο στο VICE.

Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.