Ηλίας Μόσιαλος: Τι συμβαίνει με την έξαρση των κρουσμάτων - τι δείχνει η ποιοτική ανάλυση

Σημαντική και επί της ουσίας παρέμβαση έκανε χθες βράδυ σε λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο καθηγητής του LSE , Ηλίας Μόσιαλος σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως, τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις βαθύτερες επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη. Το ότι είναι μικρή εξηγείται, ως ένα βαθμό, από την μεταβολή της συμπεριφοράς των πολιτών. Η πλειοψηφία των πολιτών, στις περισσότερες χώρες, τηρούν κάποια από τα μέτρα.

Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι η ποιοτική ανάλυση των νέων κρουσμάτων. Η μέση ηλικία των ασθενών και η μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ είναι πλέον χαμηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στατιστικές τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτό δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να παίρνουν τα μέτρα τους και προστατεύονται περισσότερο».

Και στα συμπεράσματά του αναφέρει:

α) Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως ρίσκο.

β) Το ρίσκο θα είναι μικρό αν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται.

γ) Το ρίσκο θα είναι μεγάλο αν υπάρχει κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας. Θα αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη μακροχρόνια ανεργία. Θα υπάρχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και υποχρηματοδότηση ζωτικών δημοσίων υπηρεσιών και του συστήματος υγείας. Επομένως θα ενταθούν τα προβλήματα υγείας που δεν σχετίζονται με τον ιό.

δ) Το ρίσκο μπορεί να μετριαστεί αρκετά αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και αν φοράμε μάσκες όταν χρειάζεται και ειδικά σε κλειστούς χώρους. Και να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής παντού και πάντοτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.