7 τρόποι για να προλάβουμε το εγκεφαλικό

 
Όσο μεγαλώνουμε, οι πιθανότητες εμφάνισης ενός τέτοιου επεισοδίου αυξάνονται, ειδικά αν υπάρχει σχετικό ιστορικό σε κάποιο οικογενειακό πρόσωπο. Προφανώς, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μεγαλώνουμε ή να αλλάξουμε το οικογενειακό μας ιστορικό, υπάρχουν όμως ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε και πρέπει να έχουμε υπόψιν.

«Η γνώση είναι δύναμη» τονίζει η Dr Natalia Rost, καθηγήτρια νευρολογίας στο Harvard Medical School. «Αν γνωρίζουμε κάποιον παράγοντα που μας θέτει σε κίνδυνο, είναι πιο εύκολο να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο».

Υπάρχουν 7 απλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού:

Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή πίεση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικού, ειδικά αν δεν βρίσκεται υπό έλεγχο και παρακολούθηση. «Η υψηλή πίεση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες» επισημαίνει η Dr. Rost. «Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγχουμε και να παρακολουθούμε την πίεσή μας και αν χρειάζεται να λαμβάνουμε κατάλληλη αγωγή».

Πώς μπορούμε όμως να διατηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα την πίεσή μας;
 • Ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού
 • Αποφυγή τροφών, που είναι πλούσιες σε χοληστερόλη
 • Καθημερινή κατανάλωση 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών
 • Άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως
Διακοπή του καπνίσματος
Απώλεια περιττού βάρους Η παχυσαρκία, καθώς και οι επιπλοκές που την συνοδεύουν, όπως είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τις πιθανότητες για εγκεφαλικό. Συμβουλευόμαστε τον ιατρό μας για το κατάλληλο βάρος για εμάς, αποκτούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ασκούμαστε τακτικά.

Άσκηση
Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, επομένως μειώνει έτσι σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Συστήνεται καθημερινά η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Μερικοί τρόποι να ασκηθούμε ευχάριστα, είναι:
 • Πρωινός περίπατος, πριν την δουλειά
 • Ρουτίνα άσκησης με κάποιον φίλο
 • Χρησιμοποιούμε σκάλες και όχι ανελκυστήρα
 • Αν ο χρόνος δεν επιτρέπει να ασκηθούμε καθημερινά από 30 λεπτά, μοιράζουμε την άσκηση μέσα στην ημέρα
Ελάττωση κατανάλωσης αλκοόλ 
Σύμφωνα με μελέτες, ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού. Αυξάνοντας όμως την ποσότητα κατανάλωσης, ο κίνδυνος εμφάνισης του επεισοδίου αυξάνεται κάθετα.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε;
 • Δεν ξεπερνάμε το ένα ποτήρι την ημέρα
 • Προτιμούμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, που θεωρείται πως έχει οφέλη για τον εγκέφαλο και την καρδιά
Έλεγχος διαβήτη 
Είναι κρίσιμο, σε περίπτωση που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για τον έλεγχο του, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού.

Διακοπή καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι γνωστό για τις βλαβερές του συνέπειες στην υγεία. Η διακοπή του είναι κρίσιμη για την ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού, ειδικά αν συνδυαστεί με σωστή διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και τακτική άσκηση. Αναζητούμε βοήθεια για την διακοπή του καπνίσματος και δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια.

Αναγνωρίζουμε τα σημάδια ενός εγκεφαλικού γρήγορα

Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τα συμπτώματα που παρουσιάζονται πριν το εγκεφαλικό. Είτε πράγματι πρόκειται για εγκεφαλικό, είτε τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με κάποια άλλη κατάσταση, δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Το National Stroke Association έχει δημοσιεύσει έναν πίνακα αναγνώρισης των κοινών σημαδιών που πρέπει να υποψιάσουν για εμφάνιση εγκεφαλικού και επισημαίνουν απλούς τρόπους να τα θυμόμαστε, αλλά και τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνει κάποιος, είτε πρόκειται για τον ίδιο είτε για κάποιον άλλο άνθρωπο.

Τα σημάδια που «χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου» για εμφάνιση εγκεφαλικού περιλαμβάνουν:
 • Αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος
 • Μούδιασμα του προσώπου
 • Ασυνήθιστος και ισχυρός πονοκέφαλος
 • Απώλεια όρασης
 • Μούδιασμα και αίσθημα «γαργαλήματος»
 • Αστάθεια στην βάδιση 
Θυμόμαστε, πως σε μια τέτοια κατάσταση αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.