Υγιεινές συνταγές από τον σεφ Παναγιώτη Μουτσόπουλο: Πιλάφι με δημητριακά και άγριο ρύζι

Ο executive chef Παναγιώτης Μουτσόπουλος, μας προτείνει γευστικές υγιεινές συνταγές.



Πιλάφι με δημητριακά και άγριο ρύζι


Στο μαύρο ρύζι δεν έχει αφαιρεθεί το περικάρπιο (δεν έχει υποστεί επεξεργασία σε όλη του τη μάζα), υπερέχοντας σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το καστανό ρύζι.

Η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά το αναβαθμίζει θρεπτικά, μιας και η χρωστική ουσία του μαύρου ρυζιού (που είναι στην πραγματικότητα πολύ σκούρο μωβ) προέρχεται από ανθοκυανίνες, τις ίδιες ενώσεις που δίνουν στα μούρα το χρώμα, αλλά και τα οφέλη τους για την υγεία μας.

Εδώ, σας προτείνουμε ένα γευστικό και χορταστικό πιλάφι από άγριο ρύζι, με σπόρους σίκαλης, κριθαριού και σιταριού, που έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και διάφορα αμινοξέα.

Υλικά για 2 άτομα
200γρ. Σπόρους σίκαλης
200 γρ. Σπόρους σιτάρι
100 γρ. Άγριο ρύζι
100 γρ. Σπόρους κριθάρι
20 ml. Ελαιόλαδο
1.6 l. Ζωμό λαχανικών
3 γρ. Αλάτι
5 γρ. Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Ξεπλένετε όλους τους σπόρους ξεχωριστά μέχρι το νερό να γίνει διαυγές και στραγγίζετε.
Σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαυγές, προσθέτετε την σίκαλη, το σιτάρι και το άγριο ρύζι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτετε τον ζεστό ζωμό αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρει μια βράση. Σκεπάζετε με ένα καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά, μαγειρεύοντας για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε το κριθάρι και σιγομαγειρεύετε ακόμα μέχρι να πιει όλα τα υγρά, για περίπου 1 ½ ώρα.
Το σπάτε με ένα πιρούνι και σερβίρετε.

Καλή όρεξη!
Παναγιώτης Μουτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.