Κικίλιας: Με ιεράρχηση θα γίνεται το εμβόλιο του κορονοϊού

Με ιεράρχηση θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον νέο κορονοϊό, όταν θα είναι έτοιμο το εμβόλιο, όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σε συνέντευξή του στον Σκάϊ, ο κ. Κικίλιας, είπε ότι από κοινού η Ευρωπαϊκή οικογένεια προχωρά σε συνεργασίες με εταιρείες και πανεπιστήμια και προφανώς θα υπάρχει ιεράρχηση για εκείνους που πρέπει να προστατευτούν.

Διευκρινίζοντας ποιοι είναι αυτοί, είπε πως είναι «οι μεγάλοι σε ηλικία συμπολίτες μας και οι υπέργηροι, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που πληρούν τις προϋποθέσεις πρώτα απ όλα για να εμβολιαστούν».

Παράλληλα εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων ούτε υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά ισχυρή σύσταση εμβολιασμού.

Επιπλέον, τόνισε ότι εκτός από το εμβόλιο, η πολιτεία θα λάβει και άλλα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων σε περίπτωση δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στα ερωτήματα αν υπάρχει πιθανότητα περιορισμού της κυκλοφορίας για άτομα άνω των 65 ή να γίνει υποχρεωτική μάσκα σε εργασιακούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, είπε ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί για να προστατευτούν αυτοί 
που κινδυνεύουν.

Για το αν υπάρχει εφησυχασμός για τον κορονοϊό

"Κακώς υπάρχει εφησυχασμός. Δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε υπερθετικό βαθμό, όπως άλλες χώρες, που καταστράφηκαν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά. Και αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την χώρα. Θέλω να εξηγήσω, όμως, για μια ακόμη φορά ότι αυτό συνέβη διότι πειθαρχήσαμε όλοι σε οδηγίες καλά τεκμηριωμένες, εμπιστευθήκαμε το κράτος και την Πολιτεία και μας οδήγησε σε αυτό το πλαίσιο.

Πάντα προληπτικά έρχεσαι να αντιμετωπίσεις κάποια πράγματα. Θα ήθελα να θυμίσω, ότι ενώ οι άλλες χώρες στον κόσμο άργησαν, εμείς από τα τέλη Ιανουαρίου και ενώ ο ιός ήταν μόνο στην Κίνα προχωρήσαμε σε οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε συγκεκριμένα μέτρα.

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω ότι βγήκα και είπα ότι απαγορεύονται τα καρναβάλια. Δεν ήταν δημοφιλές τότε, θυμάστε τι αντιδράσεις είχαμε.

Εμείς από αυτό και από το κλείσιμο των σχολείων και το γενικό lockdown που διέταξε ο Πρωθυπουργός και πήρε ένα τεράστιο ρίσκο και βάρος της ευθύνης πάνω του ως ηγέτης, καταφέραμε και προλάβαμε τη νόσο, ενώ άλλες χώρες στην Ευρώπη «γονάτισαν»".

Για το αν είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα

"Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα. Εάν πάψουμε να προσέχουμε και συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε και αυτό επεκταθεί, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα".

Για το πώς θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

"Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε.
Όταν και εφόσον έρθει εμβόλιο, θα υπάρχει ιεράρχηση αυτών οι οποίοι θα πρέπει να το κάνουν πρώτοι απ’ όλους και βέβαια αν υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού, και επειδή είναι δύσκολο να υπάρχει οριζόντιο lockdown, προσανατολιζόμαστε επίσης στην προστασία και δια του περιορισμού ενδεχομένως, αυτών των ευπαθών ομάδων.

Θα μελετήσουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65, να στέλνουν sms ή να συμπληρώνουν κάποιο έγγραφο ναι, θα το κάνουμε.

Αν πρέπει να δώσουμε άδεια σε αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα το κάνουμε.

Θα προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν".

Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.