Κορονοϊός: Το Βέλγιο επανέφερε την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» του

Στη δημοσιότητα δόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το Βελγικό υπουργείο Εξωτερικών η ανανεωμένη λίστα με τις χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια εντός της Ε.Ε., με τη χώρα μας να επανέρχεται στην «πράσινη» λίστα.
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα μαζί με 20 ακόμη χώρες: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Κροατία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Τσεχία και Σλοβενία.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν στο Βέλγιο από αυτές τις χώρες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ ούτε να μπουν σε καραντίνα.

Στην «πορτοκαλί» λίστα βρίσκονται: Κύπρος, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία. Όσοι φτάνουν στο Βέλγιο από αυτούς τους προορισμούς υποβάλλονται σε τεστ και μπαίνουν σε καραντίνα.

Τέλος, στην «κόκκινη» λίστα, που σημαίνει ότι απαγορεύονται τα ταξίδια, βρίσκονται: Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, η χώρα μας βρισκόταν στην «πορτοκαλί» λίστα του Βελγίου, με τις ελληνικές Αρχές να επικοινωνούν με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Την Πέμπτη υπήρξε εκ νέου επαφή των δύο πλευρών με τη χώρα να διαμηνύει ότι η λίστα δεν είναι οριστική, γεγονός που οδήγησε εν τέλει στην επικαιροποίησή της.
Πέτσας: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε - Ο κίνδυνος είναι στο εσωτερικό

Σημειώνεται ότι ζήτημα με τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού απασχόλησε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη, ενώ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι από το εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών», γιατί όπως είπε, «ο κορονοϊός είναι εδώ».

«Παρακολουθούνε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως αν χρειαστεί θα κλείσουν τα χερσαία σύνορα με συγκεκριμένες χώρες όπως συνέβη και με τη Σερβία

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και ο καθένας έχει προσωπική ευθύνη για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Θα είναι πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι βαριά.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της πανδημίας και εάν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης.

NEWSROOM themaygeias

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.