ΡΩΤΑΤΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί με... προτιμούν τα κουνούπια;

Μερικοί άνθρωποι δέχονται περισσότερα και συχνότερα τσιμπήματα κουνουπιών από άλλους.
Για το λόγο αυτό, διερωτώνται γιατί τα κουνούπια τους προτιμούν περισσότερο;
 


Τα μικροσκοπικά, δίπτερα έντομα, φαίνεται πως επιλέγουν με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ποιους θα δαγκώσουν και ποιους όχι. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των ανθρώπων αποτελούν για τα κουνούπια μια… νοστιμότατη πηγή τροφής.

Είναι τα θηλυκά κουνούπια που τσιμπούν τους ανθρώπους και όχι τα αρσενικά. Χρειάζονται το ανθρώπινο αίμα για να δημιουργούν αυγά, που να μπορούν να γονιμοποιούνται. Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην ελαστική κοιλιά του.
Τα θηλυκά κουνούπια μπορούν να ανιχνεύουν, ελκυστικούς για αυτά ανθρώπους, από απόσταση 50 μέτρων. Το πόσο ελκυστικός είναι ένας άνθρωπος, για τα κουνούπια που αδημονούν να τσιμπήσουν ανθρώπινο δέρμα, εξαρτάται από αλληλεπιδράσεις διαφόρων παραγόντων.

Οι παράγοντες που αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν είναι:
-Γενετικοί παράγοντες
-Το βάρος σώματος, η παχυσαρκία
-Η αρρενωπότητα
-Η θερμοκρασία
-Η εγκυμοσύνη
-Η σύνθεση του ιδρώτα
-Οι ουσίες που βρίσκονται στο δέρμα
-Τα βακτήρια του δέρματος


Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι κάποια άτομα, παρά το γεγονός ότι δέχονται τσιμπήματα κουνουπιών, δεν παρουσιάζουν σημαντικές αντιδράσεις. Έτσι, ενώ στην πραγματικότητα, δέχονται τσιμπήματα, δεν το αντιλαμβάνονται και λένε στους άλλους ότι τα κουνούπια δεν τους προτιμούν.

Τα πλέον γνωστά στοιχεία, ελκυστικά για τα κουνούπια, είναι:
*Το γαλακτικό οξύ
*Το διοξείδιο του άνθρακος
*Η θερμότητα
*Το ουρικό οξύ
*Μερικά λιπαρά οξέα και η χοληστερόλη δέρματος ή διάφορα στεροειδή
*Άλλες ενώσεις, από τον ιδρώτα ή τον καταβολισμό του, από τα βακτήρια του δέρματος.
*Ορισμένα τυριά (τύπου Limburger) και οι άπλυτες κάλτσες περιέχουν άφθονα τέτοια στοιχεία.


Ορισμένα κοσμητικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα του δέρματος, απωθούν αποτελεσματικά τα κουνούπια. Στην πραγματικότητα, εξουδετερώνουν τις ελκυστικές για τα κουνούπια ουσίες, διότι προκαλούν σύγχυση στα αισθητήρια όργανά τους. Επίσης οι ανεμιστήρες διώχνουν τα κουνούπια.

Βλέπουμε ότι ένα σύνολο παραγόντων δημιουργούν στο κάθε άτομο διάφορες φυσικές χημικές ενώσεις που ευθύνονται ή όχι, για ένα ελκυστικό περιβάλλον, για τα κουνούπια. Μερικοί είναι τυχεροί, διότι έχουν ουσίες που καλύπτουν οτιδήποτε είναι ελκυστικό για τα κουνούπια και έτσι δεν τα προσελκύουν.

Βέβαια δεν αποκλείεται, ακόμη και στους τυχερούς, να υπάρχουν διακυμάνσεις με περιόδους περισσότερης ή λιγότερης προσέλκυσης κουνουπιών. Ωστόσο σημειώνεται, ότι οι έρευνες έδειξαν ότι μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν παραγωγή ουσιών που απωθούν τα κουνούπια.

Δείτε μερικές αλήθειες επάνω στο θέμα... κουνούπια, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφού έχουν επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένες έρευνες.

Ομάδα αίματος
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, τα κουνούπια “επέλεξαν” άτομα με ομάδα αίματος “0” σχεδόν δύο φορές πιο συχνά όσο εκείνα με ομάδα αίματος “Α”. Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο δείχνει τον τύπο του αίματος που έχουν, ενώ το 15% δεν εκκρίνουν τέτοια ουσία. Και η έρευνα έδειξε ότι ένα κουνούπι θα το προσελκύσει περισσότερο κάποιος που εκκρίνει την ουσία αυτή, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματος που έχει.


Διοξείδιο του άνθρακα
Ένας από τους βασικούς τρόπους που τα κουνούπια εντοπίζουν τους στόχους τους είναι η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή. Χρησιμοποιούν ένα ειδικό όργανο για να το κάνουν αυτό και μπορεί να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα ακόμα και από 50 μέτρα μακριά! Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα γενικά (αυτοί συνήθως είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άνθρωποι) έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά ταλαιπωρούνται σπανιότερα από ό τι οι ενήλικες, από τσιμπήματα κουνουπιών.


Άσκηση και μεταβολισμός
Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια βρίσκουν τα “θύματά” τους ανιχνεύοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα τους, και, επίσης, έλκονται από άτομα με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος. Επειδή η εντατική άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να “ξεχωρίσετε” και να επιλέξουν εσάς ως “στόχο”. Εν τω μεταξύ, κάποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκπέμπονται φυσικά από κάθε άτομο, καθιστώντας ορισμένα άτομα πιο εύκολο να “εντοπιστούν” από κουνούπια από ό,τι άλλα.


Βακτήρια του δέρματος
Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας στην προτίμηση των κουνουπιών είναι τα βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο δέρμα μας.
Σε έρευνα του 2011 επιστήμονες βρήκαν ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων γίνονται αμέσως η επιλογή των εντόμων. Απροσδόκητα βέβαια όσοι είχαν μεγάλες ποσότητες μεν, αλλά από διαφορετικά είδη βακτηρίων δε, τότε το δέρμα τους γινόταν λιγότερο ελκυστικό. Ίσως γι’ αυτό τα κουνούπια τσιμπάνε περισσότερο στα πόδια και τους αστραγάλους καθώς εκεί ζουν ισχυρότερες αποικίες βακτηρίων.


Μπίρα
Οι περισσότεροι συνδυάζουμε το καλοκαίρι με ένα δροσερό ποτήρι μπίρας. Μήπως όμως να το σκεφτούμε ξανά; Μια μικρή ποσότητα του συγκεκριμένου αλκοολούχου ποτού κάνει τα κουνούπια να μας… ερωτευτούν. Βέβαια οι ερευνητές βρίσκουν ιδιαίτερα μυστηριώδη αυτή την προτίμηση των κουνουπιών και μέχρι στιγμής την έχουν αποδώσει στο γεγονός ότι η μπίρα αυξάνει την ποσότητα αιθανόλης που εκκρίνεται στον ιδρώτα μας όταν την πίνουμε.


Εγκυμοσύνη
Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εγκυμονούσες έλκουν διπλάσιο αριθμό κουνουπιών από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ο συνδυασμός δύο παραγόντων ευθύνεται γι’ αυτή την προτίμηση, σαν να δείχνουν τα κουνούπια μιας μορφής «ζήλεια» για το μωρό που «ρουφάει» το αίμα της μαμάς του και θέλουν να κάνουν το ίδιο. Οι έγκυες αποπνέουν 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους άλλους ανθρώπους και έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματός.


Το χρώμα των ρούχων 
Συνήθως το καλοκαίρι πετάμε τα ρούχα με τα μουντά χρώματα και φοράμε χρώματα φωτεινά, που συχνά μας κάνουν να ξεχωρίζουμε στο πλήθος. Λάθος! Τα κουνούπια, εκτός από την όσφρηση χρησιμοποιούν και την όραση για να βρίσκουν τα θύματά τους. Σύμφωνα με όσα είχε πει στο NBC ο εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα James Day τα έντονα χρώματα γίνονται αμέσως αντιληπτά και αγαπητά από τα κουνούπια.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν θέσει στο μικροσκόπιο τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι δεν αποτελούν τροφή για τα κουνούπια, ελπίζοντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν την επόμενη γενιά των απωθητικών εντόμων. Οι ερευνητές του εργαστηρίου Rothamsted της Βρετανίας, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρωματογραφίας, βρήκαν ότι οι φυσικοί απωθητές εκκρίνουν χημικές ουσίες που δεν αγαπούν τα κουνούπια και έτσι ευελπιστούν στο μέλλον να ενσωματώσουν αυτά τα μόρια σε σπρέι κατά των κουνουπιών.


Αποφύγετε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο
Αν θέλετε να βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να γίνετε και εσείς ένας από τους εχθρούς των κουνουπιών, καταφύγετε σε λύσεις από τη Φύση, που δεν θα γεμίσουν με ενοχές την οικολογική σας συνείδηση.

  • Ο χυμός του σκόρδου αποτελεί φυσικό απωθητικό, όσο και αν η μυρωδιά του σας ενοχλεί. Μπορείτε να αναμείξετε ένα μέρος του σκόρδου με πέντε μέρη νερού σε ένα μικρό μπουκάλι, είτε να βουτήξετε λωρίδες βαμβακερού υφάσματος στο χυμό και να τις βάλετε σε διάφορα σημεία της βεράντας σου.
  • Κόψτε ένα λεμόνι και καρφώστε μέσα του μικρά γαρυφαλλάκια (το γνωστό μπαχαρικό)
  • Μέντα, λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, βασιλικός είναι από μόνα τους εντομοαπωθητικά. Μπορείτε να τα βάλετε σε διάφορους χώρους του σπιτιού ή απλά να κουνήσετε τα φύλλα τους για να απελευθερώσουν το άρωμά τους.
  • Η βιταμίνη Β1 δρα κατά των τσιμπημάτων των κουνουπιών, άρα μπορείτε να επιλέξετε τρόφιμα που την περιέχουν και να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού. Τέτοιες τροφές είναι το αναποφλοίωτο ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα περισσότερα λαχανικά, το γάλα, το μαύρο ψωμί, το συκώτι, η μαγιά μπύρας, το ψάρι, τα καρύδια, το αυγό, τα φασόλια.
πηγή: smithsonianmag.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.