Κολπίτιδα και καλοκαίρι: η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη!

Ο καυτός ήλιος, η θάλασσα, οι διακοπές, η ανεβασμένη διάθεση και γενικά η ανεμελιά του καλοκαιριού δημιουργούν μία αίσθηση χαλάρωσης σε εμάς τις γυναίκες όσον αφορά τα «πρέπει» που ακολουθούμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο, η οποία μας κάνει λίγο απρόσεχτες σε κρυφούς κινδύνους που παραμονεύουν για να ταράξουν το παιχνιδιάρικο και ανέμελο κλίμα των ημερών.
Η πιο συχνή δυσάρεστη έκπληξη είναι οι κολπίτιδες. Οι κολπίτιδες σήμερα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τη συνηθέστερη αιτία που επισκέπτονται το γυναικολόγο τους. 

Ένας από τους κυριότερους λόγους που οι γυναίκες είναι τόσο ευαίσθητες στις διάφορες μολύνσεις είναι η ανατομία του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Κάτι η ελλιπής ή λανθασμένη υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, κάτι η ζέστη και η υγρασία στη παραλία, τα στενά εσώρουχα και παντελόνια, η ελεύθερη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, η αλλαγή ph του κόλπου πριν και κατά την έμμηνο ρύση, η χρήση αντιβιοτικών, η υπερβολική κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης καθώς και η εγκυμοσύνη είναι κάποιες από τις πιο συνήθεις αιτίες εμφάνισης κολπίτιδων.

Η κολπίτιδα ουσιαστικά είναι μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων. Συνήθως η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες, που είτε προέρχονται από το παχύ έντερο και μεταναστεύουν στον κόλπο διαμέσου του περινέου είτε βρίσκουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν εξαιτίας κάποιων διαταραχών. Ανάλογα με τον υπεύθυνο οργανισμό, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας:

Μυκητιασική κολπίτιδα (η πιο συχνή)
Συνήθως είναι υπεύθυνη η Candida albicans. Η Candida albicans είναι ένας από τους μύκητες που αποτελούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλεί συμπτώματα καθώς ελέγχεται απο το ανοσοποιητικό σύστημα και τη μικροχλωρίδα του πεπτικού σωλήνα. Η υπεραύξηση της όμως, και η μετανάστευση των μυκήτων από το παχύ έντερο στον κόλπο προκαλεί κολπίτιδες.Το κύριο σύμπτωμα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ο έντονος κνησμός. Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος, θυμίζει μαλακό τυρί ή κομμένο γιαούρτι χωρίς όμως να υπάρχει οσμή.

Βακτηριακή κολπίτιδα
Ο τύπος αυτός κολπίτιδας οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis, ένα βακτήριο που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Στην πραγματικότητα η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας μαζικός αποικισμός του κόλπου από διάφορα μικρόβια. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό και γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.

Τριχομοναδική κολπίτιδα
Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία και οφείλεται στην τριχομονάδα, ένα αναερόβιο πρωτόζωο. Η τριχομονάδα ευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας. Όταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης που συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό. Τα μικρά χείλη και η είσοδος του κόλπου είναι ερυθρά ενώ ο βλεννογόνος του κόλπου είναι γεμάτος από αιμορραγικές κηλίδες.

Κολπίτιδα από χλαμύδια
Πρόκειται για μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μορφή κολπίτιδας. Τα χλαμύδια είναι μια ομάδα βακτηρίων και ονομάζονται Chlamydia Trachomatis. Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ τη διάγνωση. Συνήθως παρουσιάζουν ελαφριά ροή αίματος, ειδικά μετά τη σεξουαλική πράξη και μπορεί να έχουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση. Στις γυναίκες προσβάλει τον τράχηλο της μήτρας, τις σάλπιγγες και το ουροποιητικό σύστημα. Εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας, μειώνοντας τις πιθανότητες της να μείνει έγκυος στο μέλλον.

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία…

- Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, οπότε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμήστε εσώρουχα με βαμβακερές ίνες και άνετα παντελόνια.

- Μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώσει πάνω σας. Μετά τη βουτιά στη θάλασσα, αν υπάρχει η δυνατότητα, χρησιμοποιείστε κάποια από τις ντουζιέρες για να ξεπλυθείτε και βάλτε ένα στεγνό μαγιό. Το ίδιο ισχύει και εάν έχετε έρθει σε άμεση επαφή με την άμμο ή τις ξαπλώστρες χωρίς πετσέτα, οι οποίες λόγω συνεχούς χρήσης από πληθώρα λουόμενων γίνονται εστίες μικροβίων.

- Τα σάκχαρα αποτελούν την τροφή των μυκήτων, επομένως η αλόγιστη κατανάλωση τροφών που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, δηλαδή τη γνωστή κρυσταλλική ζάχαρη, αυξάνει τον πληθυσμό τους και τους κάνει παθογόνους δημιουργώντας μυκητίαση. Δώστε βάση στην κατανάλωση γιαουρτιού (κατά προτίμηση με την πέτσα) και σε προβιοτικά.

- Αποφύγετε τη χρήση κοινόχρηστων τουαλετών, καθώς και την ούρηση μέσα στην θάλασσα.

- Χρησιμοποιείστε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή!

- Δυναμώστε το ανοσοποιητικό σας! Η έλλειψη ύπνου, το άγχος, η μη ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ ρίχνουν τις άμυνες του οργανισμού, με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα.

Συμπερασματικά
Θυμηθείτε ότι οι κολπίτιδες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με έγκαιρη ιατρική διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, είτε με κολπικές αλοιφές είτε με άλλη φαρμακευτική αγωγή (υπόθετα ή χάπια). Μάλιστα, την αγωγή δεν την ακολουθείτε μόνο εσείς αλλά και ο σύντροφός σας ανεξάρτητα αν έχει συμπτώματα ή όχι, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και για ενδεχόμενες υποτροπιάσεις-επαναλοιμώξεις οι οποίες δυστυχώς δεν είναι καθόλου σπάνιες. 

Σύμμαχος σας είναι πάντα ο γυναικολόγος σας, οπότε εάν παρατηρήστε κάποιο από τα δυσάρεστα συμπτώματα, μην αμελήσετε την άμεση επίσκεψη και σωστή θεραπεία για να μην χάσετε καθόλου χρόνο και να επανέλθετε όσο πιο γρήγορα στους ζωηρούς ρυθμούς του αγαπημένου μας καλοκαιριού!

Newsroom themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.