Ένα βήμα πιο κοντά στην καθυστέρηση του γήρατος έκαναν επιστήμονες

Μία ανακάλυψη που ίσως οδηγήσει την ανθρωπότητα στην επιβράδυνση του γήρατος και στην πολυπόθητη παράταση της διάρκειας ζωής έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο.
Η ομάδα επιστημόνων εξέτασε τη γήρανση της μαγιάς–εξαιτίας της ευχρηστίας των κυττάρων της- θέλοντας να κατανοήσουν αν τα διαφορετικά κύτταρα ωριμάζουν με τον ίδιο ρυθμό και για τον ίδιο λόγο.

Το συμπέρασμά τους ήταν πολύ ενδιαφέρον. Ακόμη και τα κύτταρα που έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο γενετικό υλικό και βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον μεγαλώνουν με «εντυπωσιακά διαφορετικούς τρόπους», σύμφωνα με τους επιστήμονες που δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο περιοδικό Science.

Περίπου τα μισά από τα κύτταρα της ζύμης μεγαλώνουν εξαιτίας τις σταδιακής πτώσης του πυρηνίσκου τους, ένα κυκλικό σώμα που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως τα μικρορευστά και υπολογιστικά μοντέλα.

Τα άλλα μισά ωστόσο μεγαλώνουν εξαιτίας μιας δυσλειτουργίας στα μιτοχόνδρια, τα οποία παράγουν την ενέργεια των κυττάρων.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα κύτταρα αρχίζουν να «πέφτουν» ένα ή δύο επίπεδα στα αρχικά στάδια της ζωής τους, με την πτώση να συνεχίζεται σταδιακά, μέχρι τον τελικό θάνατο των κυττάρων.

«Για να καταλάβουμε πώς παίρνουν αυτές τις αποφάσεις τα κύτταρα, ταυτοποιήσαμε τις μοριακές διαδικασίες που διέπουν κάθε διαδρομή γήρανσης και τις συνδέσεις μεταξύ τους, αποκαλύπτοντας ένα μοριακό κύκλωμα που ελέγχει τη γήρανση των κυττάρων, ανάλογο με τα ηλεκτρικά κυκλώματα που ελέγχουν τις οικιακές συσκευές», δήλωσε ο Nan Hao, κύριος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα μοριακής βιολογίας των βιολογικών επιστημών του UCSD.

Αφού μοντελοποίησε το «περιβάλλον γήρανσης», η ομάδα των ερευνητών βρήκε ότι μπορεί να χειριστεί –και να βελτιώσει- τη διαδικασία του γήρατος, χρησιμοποιώντας εξομοιωτές υπολογιστών για να αναπρογραμματίσει το κύκλωμα και να τροποποιήσει το DNA τους.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να δημιουργήσουν μια «νέα διαδρομή γήρανσης» επεκτείνοντας δραστικά τη διάρκεια ζωής των κυττάρων. Αυτό, πιστεύουν οι ερευνητές, μπορεί εν τέλει να οδηγήσει στην πιθανότητα επιβράδυνσης του ανθρώπινου γήρατος.

«Πρόκειται για ένα μονοπάτι γήρανσης που δεν υπήρχε στο παρελθόν, αλλά αφού κατανοήσαμε τον ρυθμό του, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να σχεδιάσουμε ή να ρυθμίσουμε ένα νέο μονοπάτι γήρανσης», δήλωσε ο Hao στο CNNi.

Ένας μπούσουλας για την ανθρώπινη μακροζωία
Η έρευνά μας αναδεικνύει την πιθανότητα γονιδιακού σχεδιασμού ή χημικά σχεδιασμένων θεραπειών για τον επαναπρογραμματισμό του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνουν τα ανθρώπινα κύτταρα, με στόχο την αποτελεσματική καθυστέρηση του ανθρώπινου γήρατος και την επέκταση της ανθρώπινης διάρκειας ζωής», ανέφερε ο συγγραφέας.

Η επιστημονική ομάδα σκοπεύει να επεκτείνει την έρευνά της σε πιο περίπλοκα κύτταρα, οργανισμούς και στη συνέχεια σε ανθρώπους, ενώ στοχεύει να ελέγξει πώς διάφοροι συνδυασμοί θεραπειών και φαρμάκων μπορεί να συμβάλει σε περαιτέρω μακροζωία.

«Η γήρανση είναι ένα κομβικό βιολογικό ερώτημα. Γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη διαδικασία γήρανσης», λέει ο Hao και συμπληρώνει: «Η γήρανση συνδέεται με πολλές ασθένειες και έτσι αν μπορούμε να συμβάλουμε στην επιβράδυνση του γήρατος ή να ενισχύσουμε τη μακροζωία, αυτό θα είναι ωφέλιμο στην κοινωνία».

πηγή: CNNi

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.