Κορονοϊός: Προβληματίζει η διασπορά - Νέα κρούσματα σε ανήλικους

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι λοιμωξιολόγοι τις εξελίξεις με τον κορoνοϊό στην Ελλάδα, καθώς παρατηρείται διασπορά του ιού στα αστικά κέντρα.

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα με τον κορoνοϊό στην Ελλάδα και τη διασπορά του ιού οδήγησε στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 14 ήταν στην Αττική και τα 9 στη Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολίτες που θεωρούν πως οι αριθμοί αυτοί είναι «μικροί» σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό στους δύο νομούς, οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι: Αυτοί οι αριθμοί μόνο μικροί δεν είναι. Και προειδοποιούν ότι αν οι πολίτες συνεχίσουν να είναι «χαλαροί», δεν αποφεύγουν τον συνωστισμό, δεν τηρούν τις αποστάσεις και δεν φορούν μάσκα για τον κορωνοϊό, τότε τα πράγματα μπορούν να πάρουν άσχημη τροπή το καλοκαίρι για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα. Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουλίου 2020 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για ένα «εκρηκτικό μείγμα» στα μεγάλα αστικά κέντρα, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση «μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο».

Ένα άλλο στοιχείο που ανησυχεί τους ειδικούς, είναι η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα κορoνοϊού σε ανήλικους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 265 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα από 0 έως 17 ετών, ποσοστό 6,6% επί του συνόλου των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα.

Ο ίδιος αριθμός στις αρχές Ιουνίου ήταν 169 κρούσματα σε ανήλικους. Παράλληλα, έχει «κατέβει» και ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσούντων κατά δύο χρόνια το τελευταίο δίμηνο -εξέλιξη που αποδεικνύει στην πράξη ότι ο κορoνοϊός είναι υπόθεση όλων και χρίζει προσοχής από κάθε πολίτη ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στις δηλώσεις του ο καθηγητής Σύψας χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Βελιγραδίου στη Σερβία, όπου σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν περισσότερα από 100 νέα κρούσματα, και έκανε λόγο για την ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πελάτη, επιχειρηματία, καταστηματάρχη για να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης.

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα, τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» ανέφερε.

Και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται».

NEWSROOM themaygeias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.