Κορονοϊός: Η ηλικία - κλειδί της πανδημίας και η διασπορά σε 10χρονα παιδιά

Οι νέοι 20 έως 30 ετών είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό κρίνουν το αν η πανδημία θα εξαπλωθεί

Να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους που το τελευταίο διάστημα λόγω καλοκαιριού έχουν χαλαρώσει και γυρίζουν την πλάτη στα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, επιχειρεί η κυβέρνηση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ως αντικαταστάτης του Σωτήρη Τσιόδρα επελέγη ο 42χρονος καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι εξαιρετικά σύγχρονος και διαθέτει έναν πιο νεανικό λόγο.

Είναι ο ίδιος που έκανε έκκληση στους νέους όταν γυρίζουν από διακοπές να μένουν μακριά από κοινωνικές επαφές για επτά με δέκα ημέρες ώστε να διαπιστωθεί εάν πάσχουν ή όχι από κορονοϊό. Εξάλλου, οι περισσότεροι νέοι φορείς του κορονοϊού είναι ασυμπτωματικοί και μπορούν να μεταδώσουν με μεγαλύτερη ευκολία τον ιό χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν.

Ενδεικτικό είναι ότι την Παρασκευή, 28 Αυγούστου, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται παιδιά από 16 έως 25 ετών που επέστρεψαν από διακοπές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ethnos.gr, τα περισσότερα νέα παιδιά που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό ήταν στην ίδια παρέα σε διακοπές και έμεναν στο ίδιο κατάλυμα. Γι' αυτό άλλωστε και παρουσίασαν την ίδια περίοδο συμπτώματα και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε απομόνωση στο νοσοκομείο για να νοσηλευθούν στις ειδικές κλίνες για τον κορονοϊό.

Τα μισά κρούσματα κορονοϊού σε νέους

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως στην χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, σχεδόν τα μισά είναι σε νέους από 18 έως 39 ετών.

Ειδικότερα από τα 9.800 κρούσματα, τα 4.186 ποσοστό 45,3% είναι σε νέους από 18 έως 39 ετών. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι και εκατοντάδες ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, η μέση ηλικία των κρουσμάτων κορονοϊού αγγίζει τα 39 έτη.

Από την ηλικιακή ομάδα των νέων που έχουν προσβληθεί από τον ιό, το 44,1% είναι γυναίκες (1.808 ασθενείς) και το 46,2% είναι άνδρες (2.373 ασθενείς). Στη συγκεκριμένη αυτή ηλικιακή ομάδα έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι.

Όμως ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για τους φορείς του ιού σε νεαρά άτομα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι πλέον η επιδημία έχει παρατεταμένη δράση στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών, ενώ «σημαντική διασπορά υπάρχει και στην αμέσως επόμενη μικρότερη ηλικιακή ομάδα». Γεγονός που σημαίνει ότι πια πλήττονται και τα παιδιά κάτω των 20 ετών.

Γι΄' αυτό άλλωστε και σήμερα ο πιο νεαρός νοσηλευόμενος ασθενής στον Ευαγγελισμό χωρίς υποκείμενα νοσήματα είναι 16 ετών, ενώ άλλος ένας ασθενής έως 17 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο αναφοράς. Να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί 588 νέα παιδιά έως 17 ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6,1% των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, πάντως, επιχειρεί μέσα από τους ειδικούς επιστήμονες να κινητοποιήσει τους νέους, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν απέναντι τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στους ηλικιωμένους που μπορεί να είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους. Μάλιστα, συχνά πυκνά το υπουργείο Υγείας εκδίδει μηνύματα με περιεχόμενο που απευθύνεται, κυρίως, στους νέους ώστε να δείξουν προσοχή στα μέτρα αλλά και να μην έχουν επαφές έπειτα από ταξίδια.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ξεκινήσει και ειδική καμπάνια ενημέρωσης για τους νέους, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα της πανδημίας του κορονοϊού παραμένει σοβαρό.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.