Παράταση στα μέτρα για 14 μέρες. Τι θα ισχύει με τους οίκους ευγηρίας

Τα σταθερά υψηλά κρούσματα στη χώρα μας, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, καθώς και του αριθμού των διασωληνομένων ασθενών, δείχνουν μια ήπια αυξητική τάση της επιδημιολογικής καμπύλης, σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου έκαναν ανακοινώσεις για νέα μέτρα.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη μικρή ηλικία των ατόμων με κρούσματα, με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι έχουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία και διασπορά από άτομα 20-30 ετών, που είναι «σιωπηλοί» φορείς και άρα δύσκολο να ιχνηλατηθούν.

Τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη οι νέοι, κυρίως, που επιστρέφουν από τις διακοπές να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να φορούν μάσκα, ώστε να περιοριστεί δραματικά η εξάπλωση στο οικείο περιβάλλον.

Σημείωσε ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο καθηγητής συνιστά σε όσους γυρνούν από διακοπές περιορισμό επτά έως 10 ημερών στις κοινωνικές επαφές ιδίως δε αποφυγή επαφών με ηλικιωμένους.

Επίσης, κάλεσε τους γονείς να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα.

Παράταση σε μέτρα

Με τη σειρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση των ακόλουθων μέτρων για 14 μέρες ακόμα:
  • Τήρηση αποστάσεων, αριθμός πελατών στα καταστήματα εστίασης
  • Υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός των γυμναστηρίων και των χώρων εστίασης για τους πελάτες
  • Μέτρα σε παραλίες (απόσταση ομπρελών, αριθμός λουόμενων)
  • Μέτρα σε εκκλησίες και κάθε τόπο λατρείας, απαγόρευση λιτανειών
  • Αναστολή πανηγυριών και κάθε δημόσιας εκδήλωσης με όρθιους
  • Τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ
Επιπλέον, η Ελλάδα θα σταματήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31ης Αυγούστου να δέχεται αεροπλάνα που προέρχονται από την Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας, από τα τρία αεροδρόμια που υπάρχουν εκεί, ενώ θα εξεταστεί η πολιτική της χώρας για τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ισπανίας.

Ακόμη, αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχονται από Ολλανδία.

Νέα μέτρα σε Μυτιλήνη, Ζάκυνθο και Ημαθία

Όπως ενημέρωσε ο κ. Χαρδαλιάς, λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00, έκτακτα μέτρα επιβάλλονται σε Μυτιλήνη και Ζάκυνθο.

Εφαρμόζονται δηλαδή τα κάτωθι μέτρα:
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους
Παράλληλα, παρατείνεται για 14 ημέρες το ειδικό καθεστώς σε Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και Χανίων.
Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και επιβάλλονται τα κάτωθι μέτρα:
  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
Το σχέδιο για τους οίκους ευγηρίας

Με τη σειρά της Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως «η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας είναι το πρώτο μας μέλημα».

Όπως είπε θα υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για τις εισαγωγές των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας, οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά, θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες.

Ακόμη ανακοινώθηκε:
  • Ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος.
  • Υποχρεωτικός έλεγχος για κορονοϊό του προσωπικού.
  • Καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και υποχρεωτικό τεστ για όσους επιστρέφουν από την άδεια.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε δραστηριότητα.
  • Εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους.
  • Για τα μέτρα ατομικής προστασίας θα χορηγούνται μάσκες και γάντια σε όλο το προσωπικό αλλά και τους φιλοξενούμενους.
  • Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι συμμόρφωσης.
270 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 270 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

Από το σύνολό των κρουσμάτων τα 2.012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 259 θανάτους συνολικά στη χώρα. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.