Κορονοϊός: Ανησυχητική πρόβλεψη από το ΑΠΘ. Αν δεν ληφθούν μέτρα, τον Δεκέμβριο θα έχουμε 2.000 κρούσματα την ημέρα

Ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθούν το φθινόπωρο τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega είπε ότι οι αριθμοί της έρευνας για τα κρούσματα κορονοϊού τους επόμενους μήνες προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.

Εκτόξευση» κρουσμάτων τον Δεκέμβριο αν δεν ληφθούν μέτρα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού τον προσεχή Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ από 200 έως 260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 293 κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Σαρηγιάννης, εξήγησε πάντως ότι τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία. Μάλιστα αναφέρθηκε στα βασικά μέτρα προστασίας για να περιοριστεί η διασπορά του ιού (μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή χεριών), τα οποία όπως είπε αποδίδουν, ωστόσο εκτίμησε πως και η τηλεργασία σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να ενταθεί προκειμένου να αποφύγουμε νέα «έκρηξη» κρουσμάτων.
Συσκευή απολυμαίνει τον αέρα από τον ιό

Ακόμα, ο καθηγητής, μίλησε για μία συσκευή που έχουν κατασκευάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία δύναται να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Έτσι, όπως εξήγησε, στο ΑΠΘ δημιούργησαν μια συσκευή, η οποία όταν βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.

«Πρόκειται για αποδοτικό μέτρο, καθώς έδειξε ότι με τη συσκευή μειώθηκε το ιικό φορτίο κατά 55% στα μέρη που δοκιμάστηκε. Εξάλλου ο κορονοϊός είναι και αερογενώς μεταδιδόμενος» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε αυτές οι συσκευές να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία, υποστήριξε, ότι θα ήταν καλό να μπουν όπου δεν μπορούν να τηρηθούν εύκολα οι αποστάσεις.


Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.