Κορονοϊός: Συναγερμός σε Αττική και Θεσσαλονίκη - 458 κρούσματα σε 72 ώρες - Τι ζητούν οι ειδικοί

Πώς Αρχές και επιστήμονες προσπαθούν να ανακόψουν το δεύτερο κύμα κορονοϊού. 
Καθολική χρήση της μάσκας θέλουν οι λοιμωξιολόγοι

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές συνεχίζει να ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά τις τελευταίες 72 ώρες από τα 755 κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα τα 458, -πολύ περισσότερα από τα μισά - εντοπίστηκαν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Αναλυτικά στην Αττική, τα τρία τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί 277 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη τα 181.

Η διακύμανση ανά ημέρα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
Πέμπτη 20 Αυγούστου
90 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων δύο συνδέονται με γνωστή συρροή και τρία με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
Τετάρτη 19 Αυγούστου
89 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
44 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων δύο συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
Τρίτη 18 Αυγούστου
98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

«Εκστρατεία» μάσκας από Αρχές και επιστήμονες

Τα στοιχεία έρχονται ουσιαστικά να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενα των Αρχών, ότι δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων οφείλεται στη χαλάρωση των προληπτικών μέτρων διασποράς του κορονοϊού. Τόσο ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχουν τονίσει τις τελευταίες τρεις ημέρες ότι η διασπορά δεν οφείλεται στους ξένους τουρίστες.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει μία από κοινού εκστρατεία χρήσης μάσκας παντού. Σύμφωνα με τα μέτρα, είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο οι συστάσεις των λοιμωξιολόγων κάνουν λόγο για χρήση της μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Όπως για παράδειγμα στα καταστρώματα των πλοίων, ενώ στις περιοχές με έντονο επιδημιολογικό δείκτη, η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Έτσι και στα σχολεία την Πέμπτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι η μάσκα σύμφωνα με την υπόδειξη των λοιμωξιολόγων είναι υποχρεωτική στα σχολεία από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Γ' Λυκείου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι μαθητές των μικρότερων ηλικιών που απασχολούν τους ειδικούς σχετικά με το αν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας. Ανησυχία υπάρχει και για τα παιδιά του Γυμνασίου, καθότι είναι έφηβοι και δύσκολα μπορούν να ελεγχθούν, όπως σημείωσε στο ethnos.gr ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Η επιστροφή στα θρανία, πάντως, για τους μαθητές θεωρήθηκε επιβεβλημένη από τους ειδικούς καθότι η τηλε- εκπαίδευση όπως σημειώνει ο καθηγητής κ. Βατόπουλος κάνει κακό στον μαθητικό πληθυσμό τόσο ως προς τη μάθησή τους όσο και για την ψυχολογία τους.

Παρασκευής: Απαραίτητη η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους

Ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Open Tv είπε χαρακτηριστικά: «Το μέτρο της μάσκας αποτελεί ένα επικουρικό μέτρο που συστήνουμε από την αρχή της πανδημίας. Η χρήση της είναι πολύ σημαντική ειδικά στους εσωτερικούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορούμε να κρατήσουμε το μέτρο της φυσικής απόστασης, όπως και στις τοποθεσίες που υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο». Για τα σχολεία και τη χρήση μάσκας ανέφερε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας συστήνει τη χρήση της μάσκας από τριών ετών. Είναι λοιπόν ασφαλής από αυτή την ηλικία».

                                            
Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. σελίδα κατά των μασκών στα σχολεία

Έρευνα ξεκίνησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις σελίδες στα social media και ειδικότερα στο Facebook, όπου προτρέπονται οι γονείς να μη φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους, κάτι που θα γίνει υποχρεωτικό για τους μαθητές στη νέα σχολική χρονιά, στα σχολεία.

Η δικογραφία μετά την έρευνα θα σταλεί στις δικαστικές Αρχές και στη συνέχεια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα εντοπίσει και θα φέρει προ των ευθυνών τους, τους διαχειριστές αυτών των σελίδων. Σημειώνεται, πως από την Τετάρτη, 19 Αυγούστου, ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις γονέων μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου και με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.