ΒΡΑΧΝΗ ΦΩΝΗ: Γοητευτική ή επικίνδυνη;


Νέες μέθοδοι θεραπεύουν τα προβλήματα του λάρυγγα

Γράφει η Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, παιδοΩΡΛ

Η φωνή και ο λόγος είναι από τους κυριότερους τρόπους επικοινωνίας, αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεσή μας και αποκαλύπτουν αρκετά στοιχεία της προσωπικότητάς μας.

Το κύριο ανατομικό στοιχείο του λάρυγγα που παράγει τη φωνή είναι οι φωνητικές χορδές, δύο λευκές ταινίες οι οποίες πάλλονται και έρχονται σε πλήρη επαφή μεταξύ τους ώστε να έχουμε μια δυνατή και καθαρή φωνή.

Ποια είναι τα αίτια που επηρεάζουν τη χροιά της φωνής.

Κάθε φλεγμονή του φάρυγγα, του λάρυγγα ή και της μύτης μπορεί να επηρεάσει τη φωνή μας προκαλώντας βραχνάδα. Μια πολύ συχνή κατάσταση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί μια χημικού τύπου λαρυγγίτιδα και μπορεί να επηρεάσει τη φωνή, όπως και το κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό, καθώς και ο κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, η έντονη ομιλία και πολλοί εξωγενείς ερεθιστικοί παράγοντες.

Ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν στις φωνητικές χορδές.

Τα πιο συχνά είναι οι πολύποδες, οι κύστεις, οι κάλοι, η πολυποειδής εκφύλιση ή οίδημα του Reinke, το κοκκίωμα και πιο σπάνια ο καρκίνος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παθολογίας του λάρυγγα.

Σήμερα, χάρη στα ενδοσκόπια, εύκαμπτα και άκαμπτα, και μία ακόμα πιο ειδική εξέταση, τη στροβοσκόπηση, μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της βλάβης που υπάρχει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να γίνει ολοκληρωμένη διάγνωση και να καθοριστεί η σωστή θεραπευτική στρατηγική.

Ποια είναι η θεραπεία αυτών των προβλημάτων.

Συνήθως η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική αγωγή και αν δεν αποδώσει, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για τη σωστή απόφαση χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση.


Τι πρέπει να ξέρει ο ασθενής για το χειρουργείο.

Το χειρουργείο γίνεται είτε με τα κλασικά εργαλεία είτε με διάφορες μορφές laser, που είναι πολύ πιο ατραυματικές για τον ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών. Μάλιστα ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του laser όταν πρόκειται για καρκίνο είναι ότι στη διάρκεια της επέμβασης μπορούμε να στείλουμε ταχεία βιοψία και αν αποδειχτεί ότι η βλάβη είναι καρκίνος, να προχωρήσουμε άμεσα στη ριζική αφαίρεσή του. Πρόσφατα η Ρομποτική Χειρουργική εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία για τη θεραπεία αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα.

Στις επεμβάσεις για καλοήθη βλάβη η αφωνία για 5 ημέρες περίπου είναι καθοριστική για τη σωστή επούλωση και σωστό είναι να συστηθεί λογοθεραπεία προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Η σωστή διατροφή, η αποφυγή καπνού, αλκοόλ και γενικότερα ερεθιστικών παραγόντων εξασφαλίζουν το ιδανικό αποτέλεσμα μετά το χειρουργείο. Η παρακολούθηση του ασθενούς με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση μετά την επέμβαση μειώνει τον κίνδυνο της υποτροπής είτε πρόκειται για καλοήθη είτε για κακοήθη βλάβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.