Bloomberg: Βρέθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Μετάλλαξη του κορονοϊού, δείγματα της οποίας έχουν βρεθεί σε περιοχές κυρίως της νοτιοανατολικής Ασίας και ονομάζεται D614G.

Ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ενδεχομένως πιο ισχυρό από τον Covid-19 και πιο μεταδοτικό εντόπισαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πρόκειται για μία μετάλλαξη, δείγματα της οποίας έχουν βρεθεί σε περιοχές κυρίως της νοτιοανατολικής Ασίας και ονομάζεται D614G.


Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα μιας αλυσίδας που ξεκίνησε, όταν ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Μαλαισία, που επέστρεψε από την Ινδία, παραβίασε την 14ήμερη καραντίνα που του είχε επιβληθεί.

Ο γενικός διοικητής του τομέα της Υγείας στη Μαλαισία, Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ, δήλωσε ότι η ανακάλυψη του νέου στελέχους μπορεί να σημαίνει ότι οι τρέχουσες έρευνες για τα εμβόλια μπορεί να έχουν κενά και να αποδειχθούν αναποτελεσματικές απέναντι στον ιό.

Το ίδιο στέλεχος του ιού βρέθηκε και σε μία ακόμη αλυσίδα κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες.

Η μετάλλαξη «φέρεται να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης ή μόλυνσης, αλλά ακόμη δεν έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας των Φιλιππίνων, Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτή η μετάλλαξη δείχνει να επικρατεί σταδιακά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον ΠΟΥ, ωστόσο, να εξηγεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Press ανέφερε πως το πιθανότερο σενάριο είναι η μετάλλαξη να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που ήδη αναπτύσσονται. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αντισώματα για τον γνωστό κορωνοϊό SARS-CoV-2 θα είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης D614G. Στο ίδιο έγγραφο ωστόσο, σύμφωνα με το Medium, τονίζεται πως αυτό το είδος κορωνοϊού μπορεί να είναι έως και 10 φορές πιο μεταδοτικό.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο γενικός διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας, Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι το στέλεχος μπορεί να είναι 10 φορές πιο μεταδοτικό, χωρίς όμως να επικαλείται κάποια μελέτη.



Πηγή: athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.