Κορονοϊός: Δoκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη

Εν μέσω σημαντικής διασποράς του νέου κορονοϊού στη χώρα από τις αρχές Αυγούστου, που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε λήψη νέων μέτρων και τοπικών lockdown, η Θεσσαλονίκη καταγράφει καθημερινά αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο τόσο σε πολίτες όσο και σε υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται οι αντοχές των νοσοκομείων.
Την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί μόνο στη Θεσσαλονίκη 435 κρούσματα και 13 θάνατοι από τους συνολικά 21 στη χώρα. Από τους 13 θανάτους, οι έξι αφορούν ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για τον κορονοϊό, σταμάτησε τη Δευτέρα να δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 λόγω της εμφάνισης 14 κρουσμάτων μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, η Α' Παθολογική Κλινική απολυμαίνεται και δεν δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 μέχρι και την Παρασκευή, ενώ εκτιμά πως θα αρχίσει να δέχεται κανονικά ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό από το προσεχές Σάββατο, ημέρα γενικής εφημερίας. Για τον λόγο αυτό, στα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης προστέθηκαν χθες, Δευτέρα, τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου».

Σε καραντίνα 15 ημερών τέθηκαν συνολικά εννιά εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, επιστρέφοντας από άδεια.

Σημειώνεται ότι το υγειονομικό προσωπικό της χώρας υποβάλλεται υποχρεωτικά σε τεστ κορονοϊού επιστρέφοντας από άδεια, ωστόσο οδηγίες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι θα κάνουν τα τεστ και θα εργάζονται κανονικά με αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας.

Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης ζητούν από την κυβέρνηση -μέσω ανοιχτής επιστολής- την άμεση λήψη μέτρων, μέσω μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων στις μονάδες υγείας, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης.

Παράλληλα, ζητούν την αύξηση των αριθμών των κλινών ΜΕΘ, την κάλυψη των νοσοκομείων και των υγειονομικών δομών με το αναγκαίο υλικό, μέσα και υποδομές, αλλά και την επίταξη ξενοδοχείων στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Νέο «άλμα» ημερήσιων κρουσμάτων

Για ακόμη μια μέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 200 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 217 νέα κρούσματα και τρεις ακόμα νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων να ανέρχεται πλέον σε 235. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.684, εκ των οποίων το αφορά 55.3% άνδρες.

Τα 1.765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σημειώνεται πως η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.