1.259 κρούσματα - Tσιόδρας: Eίναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας.


H ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, έγινε σήμερα από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Εκτάκτως συμμετέχει και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως από τα 1.259 κρούσματα, τα 295 εντοπίζονται στην Αττική τα 291 στη Θεσσαλονίκη, τα 75 την περιφέρεια Ροδόπης, τα 55 στην περιφέρεια των Σερρών και τα 47 την περιφέρεια Λάρισας. Σημείωσε είπε πως υπάρχει εκθετική αύξηση κρουσμάτων προ των πυλών.

Tσιόδρας: Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown

Στη συνέχεια ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως περισσότερο από την γλώσσα των μέτρων μιλάει η γλώσσα της συνείδησης.

Τόνισε πως είναι αδύνατο να ελεγθεί η διασπορά του ιού.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε με μέτρα. Δεν μου είναι ευχάριστο να φορούν μάσκα όλοι», ανέφερε στη συνέχεια.

Ακόμη, είπε πως «θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός.

Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας , ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα».

Ο καθηγητής ανέφερε πως οι ειδικοί περίμεναν να είναι χειρότερα τα πράγματα στο 2ο κύμα της πανδημίας.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε το μήνυμα πως «είναι η ώρα της συνείδησης, το θέμα της ευθύνης κουράζει. Είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές».

Για το εμβόλιο

Μίλησε και για το εμβόλιο κατά του covid 19 λέγοντας πως υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Ελπίδα, είπε υπάρχει και από τις ΗΠΑ και από Ρωσία.

Για τις μάσκες

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι στη διασπορά του ιού. Εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ, προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε σε αυτό. Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό».

Ο ίδιος, όπως είπε, έχει να πάει σε εστιατόριο από τον Φεβρουάριο. «Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορονοϊό σε κανέναν. Αν ήταν αναγκαίο να πάω ή ήθελα όταν θα του μιλούσα δεν θα έβγαζα τη μάσκα, θα την έβγαζα μόνο για να φάω».

Ακόμη, παραδέχτηκε πως είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα ΜΜΜ.

«Προσπαθήσετε να αποφύγετε το συνωστισμό, φοράτε σωστά τη μάσκα», τόνισε.

«Δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για φόβο» είπε ο κ.Τσιόδρας αλλά να σας μιλήσω για ελευθερία. Δεν είμαι δάσκαλος ούτε και καθηγητής, αλλά ένας μαθητής και μαθαίνω μαζί σας για τη πανδημία».

«Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», κατέληξε.

Σε κόκκινο συναγερμό Σέρρες και Ιωάννινα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με τη σειρά του ανακοίνωσε πως οι Σέρρες και τα Ιωάννινα ανεβαίνουν στο επίπεδο 4, είναι δηλαδή σε κόκκινο συναγερμό.

Παράλληλα, Νάξος και Ροδόπη από το επίπεδο 2 ανεβαίνουν στο 3.

Η Δράμα επίσης ανεβαίνει στο επίπεδο 2.

Τέλος, η Αμοργός λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει στο πρώτο, πράσινο επίπεδο, από το επίπεδο 2 που βρισκόταν.

Αντίστοιχα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η κατάσταση στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη είναι οριακή.

«Τα μέτρα όπου τηρούνται, αποδίδουν. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή μας είναι απαραίτητες», σημείωσε.

Για την 28η Οκτωβρίου


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως οι δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιούνται με τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα, έστειλε τις ευχές του για την εθνική μας εορτή:

«Χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους, οι σημαίες μας πάντα ψηλά».

«Bάναυση επιλογή το lockdown»

Σε σχετική ερώτηση για ενδοχόμενο lockdown στην Αττική, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «τα χρώματα του χάρτη εξετάζονται από μια ομάδα επιδημιολόγων και συζητούμε για κάθε περιοχή, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, αν πιέζεται το σύστημα υγείας κλπ και με βάση αυτη τη συζήτηση αποφασίζουμε αν θα υπάρξει αλλαγή στο status. Tα μέτρα δεν είναι πανάκεια. Τα αξιολογούμε συνέχεια. Σε κάποιες περιοχές δουλεύουν πιο εύκολα».

Ξεκαθάρισε πως το lockdown είναι το τελευταίο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση και τόνισε πως πρόκειται για βάναυση επιλογή.

Τρομάζουν οι αριθμοί - 1.259 κρούσματα, 102 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1259 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3950 (12.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12381 (37.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 593 θανάτους συνολικά στη χώρα. 225 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.