Κορονοϊός: Κατέληξε 79χρονος από το γηροκομείο «Αττική»


Κατέληξε ηλικιωμένος φιλοξενούμενους του γηροκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα.
Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 79χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

"Την περασμένη βδομάδα ξεκίνησαν όλα από έναν παππού και μια γιαγιά. Η γιαγιά ήταν ασυμπτωματική, ο παππούς, όμως, έκανε πυρετούς και μετά είχε λίγο χαμηλό οξυγόνο. Στη συνέχεια, άρχισε και η γιαγιά να κάνει πυρετούς και γι' αυτό τους ανεβάσαμε στον θάλαμο μόνωσης που έχουμε.

Τους στείλαμε νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί με διαφορά μιας μέρας, πρώτα η γιαγιά και μετά ο παππούς. 'Επειτα από δυο μέρες παραιτείται ο υπάλληλος. Έμαθα από υπαλλήλους μου ότι ο συγκεκριμένος φορούσε τριπλά γάντια και πέντε μάσκες. Τότε είπα στους υπαλλήλους μου "γιατί, ρε παιδιά, δεν μου το είπατε;". Αυτά είπε στο OPEN TV ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 41 τρόφιμοι θετικοί στον κορονοϊό.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες και το επιβεβαίωσε τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, όσο και ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου, ο κορονοϊός έφτασε στον οίκο ευγηρίας από έναν νοσηλευτή που νοσούσε. Αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, δόθηκε η εντολή για ιχνηλάτηση και έτσι την Πέμπτη αποφασίστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα για να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο ακριβώς μπήκε ο ιός στο γηροκομείο και να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες.

Η εισαγγελική έρευνα ξεκινά με εντολή της προϊσταμένης, προκειμένου διερευνηθεί αν υπήρξε από την πλευρά των υπευθύνων του οίκου ευγηρίας κακουργηματική παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι:

«Όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης θα εξεταστεί αν τηρήθηκαν τα αυστηρά πρωτόκολλα που ισχύουν για δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

«Ζήτησαν υπογραφές ότι δεν φέρουν ευθύνη για κρούσματα κορονοϊού»

Την ίδια στιγμή, σε μία απίστευτη καταγγελία προχώρησε μία γυναίκα, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε τη μητέρα της στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 40 κρούσματα. Η γυναίκα, η οποία μίλησε στην εκπομπή Live News, στο Mega ανέφερε ότι της ζητήθηκε μέσω Viber να υπογράψει ότι το γηροκομείο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού.

Όπως ανέφερε η γυναίκα, η μητέρα της δεν βρίσκεται μεταξύ των όσων έχουν κολλήσει τον ιό, ενώ ουδέποτε ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί. «Η μητέρα μου ζει στο γηροκομείο. Είναι αρνητική από το τεστ που έγινε. Κάθε μέρα επικοινωνούσα με την προϊσταμένη, κάθε μεσημέρι, να ρωτήσω για την μητέρα μου. Πήρα και εχθές. Ρώτησα αν είναι όλα καλά και μου είπαν ότι όλα ήταν καλά. Το βράδυ δεν είχαμε ειδήσεις. Το πρωί δεν είχα ρεύμα, δεν είχα μάθει τίποτα. Σήμερα στις 12 και μισή επικοινώνησε η κόρη μου με το γηροκομείο για άσχετο θέμα, και έτσι ενημερωθήκαμε», εξήγησε η γυναίκα.

Στη συνέχεια μάλιστα, πρόσθεσε πως το Σάββατο τους εστάλη χαρτί μέσω Viber για να υπογράψουν, ότι σε περίπτωση κορονοϊού, αν προκύψει κρούσμα ή γρίπης ή οτιδήποτε άλλο δεν φέρει το γηροκομείο καμία ευθύνη.

Τσιόδρας: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή

Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά το βράδυ της Τετάρτης, 30 Σεπτεμβρίου, όταν έφτασαν εσπευσμένα στο γηροκομείο τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να επιθεωρήσουν τον χώρο αλλά και να μιλήσουν με το προσωπικό για τη διασπορά του ιού. Με την αποχώρησή τους από το γηροκομείο, ο κ. Τσιόδρας σε δηλώσεις του ανέφερε: η μετάδοση του ιού στο γηροκομείο έγινε από εργαζόμενο και χαρακτήρισε την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή. Το 80% των φιλοξενουμένων στην δομή έχει υποκείμενα νοσήματα ανέφερε ο καθηγητής και φανερά ανήσυχος σημείωσε: «Στη Θεσσαλονίκη το πήραμε το μάθημα. Στην Αθήνα δεν το έχουμε πάρει. Η Αθήνα δεν πάει καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.