Σεισμός Σάμος: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία - Δεν θα γίνει η ενημέρωση στο υπ. Υγείας λόγω του σεισμού


Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.
Για τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες κάνουν λόγο πληροφορίες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που «χτύπησε» τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε ότι «υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση. Δυστυχώς θα υπάρξουν και προβλήματα και ατυχήματα, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι προς το παρόν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τραυματίες» είπε μιλώντας στο Open TV.

Στη συνέχεια, ο κ. Λυμπέρης αναγκάστηκε να κλείσει εσπευσμένα την επικοινωνία, καθώς όπως είπε «βλέπω τώρα έναν τραυματισμένο άνθρωπο, έχει έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει...».

Το νησί είναι σε συναγερμό με τον κόσμο να απομακρύνεται από τις παράκτιες περιοχές ενώ υπάρχουν πρώτες αναφορές για ζημιές.

Μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ της Σάμου.
Πηγή: Facebook/Samos24.gr
Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, αναφέρθηκε τραυματισμός πολίτη μετά από πτώση τοίχου, όπως γράφει το samosvoice.gr.
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και προκάλεσε και παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα η θάλασσα να «βγει» στην στεριά.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση σημειώθηκε 19χλμ βόρεια της Σάμου σε θαλάσσια περιοχή.
Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 2 χλμ.

Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Δεν θα γίνει η ενημέρωση στο υπ. Υγείας λόγω του σεισμού

Ακυρώθηκε η ενημέρωση στο υπ. Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στη Σάμο. Όπως έγινε γνωστό ο υφυπουγός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μεταβαίνει στο νησί. 

Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την ανακοίνωση νέων μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως έγινε γνωστό, δεν θα πραγματοποιηθούν απόψε ούτε οι ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Παράλληλα, έχει αναβληθεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε προγραμματιστεί για τις 15:00.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το μήνυμα του πρωθυπουργού θα μεταδοθεί αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποφάσισε το πλήρες κλείσιμο της εστίασης, μέτρο που θα ανακοινώσει στο διάγγελμά του. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσης μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, όπως την παράταση στις αναστολές συμβάσεων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε από το βήμα της Βουλής πως το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επίκαιρης ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης».

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Αντικρουόμενες εισηγήσεις
Μέχρι τις πρωινές ώρες ο πρωθυπουργός δεχόταν αντικρουόμενες εισηγήσεις για το ποια μέτρα πρέπει να παρθούν προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η επέλαση της οποίας «σπάει» το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι προτάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός συνοψίζονται σε δύο κατηγορίες:

α) τις «σκληροπυρηνικές», οι οποίες επιτάσσουν οριζόντια μέτρα με χρήση της μάσκας παντού, άμεσο κλείσιμο της εστίασης, των ομαδικών συναθροίσεων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας,

β) τις πιο «μετριοπαθείς» που κάνουν λόγο για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές και περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά όχι κλείσιμο αυτών, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία γενικά και τον ήδη πληγέντα συγκεκριμένο κλάδο ειδικά.

Η σκληροπυρηνική ομάδα, στην οποία φέρεται να ανήκει και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, θεωρεί ότι η σταδιακή αυστηροποίηση των μέτρων δεν είναι αποτελεσματική και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό από ό,τι μια σκληρή μεν, αλλά χρονικά πιο περιορισμένη επιβολή οριζόντιων και γενικών μέτρων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποφυγή ενός νέου κλεισίματος της οικονομίας και της κοινωνίας, ωστόσο αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε το lockdown θα είναι αναπόφευκτο.

Υποχρεωτική μάσκα παντού
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν την εισήγηση των επιστημόνων για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, δηλαδή τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά πλέον σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φάνηκε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, λέγοντας πως μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα άλλα μπροστά στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, καθώς είναι πιο επιθετικό από αυτό του προηγούμενου Μαρτίου και Απριλίου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

«Είναι σημαντικό για ακόμα μια φορά να γίνει κατανοητό ότι οι μικρές υποχωρήσεις για μικρό διάστημα μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα για μεγάλο χρόνο» διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσει σήμερα θα έχει ορίζοντα ενός μήνα, δηλαδή θα αφορά το Νοέμβριο, ενώ οι οποίες αναπροσαρμογές χρειαστούν θα γίνουν στα μέσα του μηνός καθώς τότε θα φανεί κατά πόσο αποδίδουν ή όχι τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.