Τσιόδρας για κορονοϊό: Μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα του ιού λόγω μετάλλαξης


«Μας ανησυχεί ότι έχουμε φτάσει σε μέσο αριθμό τις 100 εισαγωγές την ημέρα», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Στην εκτίμηση ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί το επόμενο διάστημα λόγω του κορονοϊού, προχώρησε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «μας ανησυχεί ότι έχουμε φτάσει σε μέσο αριθμό τις 100 εισαγωγές την ημέρα που μαθηματικά θα πιέσει το σύστημα το επόμενο διάστημα». Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα, επισήμανε ο κ. Τσιόδρας. Στα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας, παρουσίασε άνοδο στον αριθμό των νοσηλευομένων στις ηλικίες 45-54 και 55-64 «και από εκεί θα οδηγηθούμε σε διασωληνώσεις».

Ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών του υπουργείου Υγείας είπε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες υπάρχει αύξηση εκθετική της καμπύλης των κρουσμάτων στις ηλικίες 18-24 που συνεχίστηκε και μετά το καλοκαίρι με τους νέους να γίνονται αιτία διασποράς. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η εκτίμηση με μαθηματικά μοντέλα είναι ότι τα κρούσματα κορονοϊού είναι τρεις φορές παραπάνω από όσα έχουν καταγραφεί προσθέτοντας ότι πανελλαδικά «έχουμε ανέβει στο 5,4% στον δείκτη θετικότητας που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό και την ανάγκη για πιο στοχευμένους ελέγχους».

Σε σχέση, δε, με την Ευρώπη που «στενάζει από κορονοϊό» η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία της κατά 10-15 ημέρες. Για την Αττική ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «μετά από μια προσωρινή σταθεροποίηση εξακολουθεί να δείχνει στοιχεία ανοδικών τάσεων με ευρεία γεωγραφικη διασπορά με τη θετικότητα να είναι στο 5,7%. Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι «μέχρι τις 12 Οκτωβρίου τα πήγε καλά και μετά υπήρξε εκθετική αύξηση με τη μεγάλη διασπορά να είναι στην ομάδα 18-24».

Το επόμενο διάστημα ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι αναμένουμε αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ αλλά και των θανάτων ενώ ειδικά για τον δείκτη RO είπε ότι είναι πάνω από το 1. Παράλληλα έκανε αναφορά στο στέλεχος του ιού λέγοντας ότι «έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα. Όσον αφορά το εμβόλιο επικαλέστηκε τον Αμερικανό επιστήμονα Άντονι Φάουτσι που είπε πως «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο», ενώ τόνισε πως η ανοσία της αγέλης δεν είναι στρατηγική, «είναι προβληματική, είναι σαν να περπατάς σε λεπτό και τεντωμένο σχοινί το οποίο δεν βλέπεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.