Γώγος: Η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ. Η Αττική στο «κόκκινο»


Για την πορεία της υγειονομικής κρίσης με φ μίλησε το πρωί της Κυριακής, ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ.

Αυτή την στιγμή, όπως είπε, είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού», ωστόσο τόνισε ότι το θέμα είναι ότι περισσότεροι έχουν ανάγκη για νοσηλεία. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα η εικόνα είναι καλύτερη, είπε ο κ. Γώγος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο σημείο είναι να έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1.000 κάθε ημέρα». Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον κ. Γώγο η κατάσταση είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί για την γρίπη.

Τους 100 έφτασαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς από κορονοϊό το Σάββατο, προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές καθώς πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την αρχή της πανδημίας.

Τον Αύγουστο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό ήταν 10. Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους άγγιζε τους 40, ενώ την πρώτη μέρα του Οκτώβρη ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στους 89.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τις 272 Μονάδες εντατικής που είναι για κορωνοϊό, οι 111 είναι καλυμμένες. Στην Αττική όπου καθημερινά καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μόλις 38 κλίνες ΜΕΘ είναι κενές.

Η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», μακράν των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας. Στο λεκανοπέδιο διαπιστώθηκαν τα 165 από τα συνολικά 306 νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο.

Ο αυξημένος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων και η ανάγκη διασωλήνωσης περισσότερων ασθενών με COVID-19 οδήγησαν στην ταχεία κατασκευή νέας υπερσύγχρονης πτέρυγας ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Σωτηρία" μετά από δωρεά της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό, καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζονται 50 κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία μέσω δωρεάς της Βουλής.

Στο «κόκκινο» η Αττική - Αυτά είναι τα νέα πιο σκληρά μέτρα που έρχονται

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους του χώρους, κλείσιμο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια και καφέ, αλλά και αυστηροί περιορισμοί στην μετακίνηση είναι μόνο κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Αττική λόγω κορονοϊού, εάν τεθεί από τις Αρχές στο «επίπεδο 4» (αυξημένου κινδύνου).

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι για να μπει σε εφαρμογή το ύψιστο σχέδιο προφύλαξης θα πρέπει να διπλασιαστούν τα κρούσματα στην Αττική φτάνοντας τα 700 και ενδεχομένως τα 800 σε καθημερινή βάση. Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά στοιχεία θεωρείται σταθερή και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής φόβος για κλείσιμο των εστιατορίων και τον μπαρ στις 10 το βράδυ. Σημειώνεται ότι χθες, Σάββατο (10/10), καταγράφηκαν 306 συνολικά κρούσματα εκ των οποίων τα 165 εντοπίζονται στην Αττική.

Για την ώρα στο «επίπεδο 3» βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Πέλλα, το Ηράκλειο, η Θήρα, η Σάμος, η Μυτιλήνη κι η Ζάκυνθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.