Αθηνά Λινού: Κλείσιμο των κλειστών χώρων στην εστίαση και δημιουργία κάψουλας εντός των σπιτιών (βίντεο)


Άμεσο κλείσιμο των κλειστών χώρων στην εστίαση για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός ζητά η κ. Λινού. Τα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες ημέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν ένα μήνα τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας. Ραγδαίες εξελίξεις μετά το θλιβερό σημερινό ρεκόρ με 1.547 κρούσματα.

Ραγδαίες εξελίξεις φέρνουν τα 1.547 σημερινά κρούσματα και όλα τα ενδεχόμενα για τη λήξη μέτρων παραμένουν στο τραπέζι.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αναφέρθηκε στους τρόπους που μπορεί να μπει φρένο στην περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων η κ. Λίνου πρότεινε το άμεσο κλείσιμο των κλειστών χώρων στην εστίαση και την κατάληψη περισσότερων χώρων στα πεζοδρόμια, όπου θα μπορούν να τοποθετηθούν θερμάστρες αλλά και κουβέρτες.

Ακόμη έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας κάψουλας εντός των σπιτιών που θα χρησιμοποιείται από δύο οικογένειες και στην ανάγκη τηλεργασίας στο 90% των εργαζομένων.

«Σύντομα θα δούμε έως και 2.500 κρούσματα. Αυτό θα γίνει εάν η κυβέρνηση δεν εντατικοποιήσει τα μέτρα προστασίας και εάν οι πολίτες δεν τα εφαρμόσουν», ανέφερε η κυρία Λινού.

Τόνισε επίσης πως τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες μέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν ένα μήνα.

Στη συνέχεια εξήγησε τι εννοεί αναφορικά με την εντατικοποίηση των μέτρων και τόνισε πως αναφέρεται στη χρήση μάσκα σε όλους τους χώρους καθώς πολύ εύκολα μια περιοχή μπορεί από το πράσινο να φτάσει στο πορτοκαλί και τελικά στο κόκκινο.

Επίσης ζήτησε άμεσο κλείσιμο των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διευκόλυνση για κατάληψη περισσότερων πεζοδρομίων με θερμάστρες εξωτερικού χώρου αλλά και κουβέρτες.

Να μην υπάρχει κανένας σε κλειστό χώρο (δεν σχετίζεται με τα σπίτια) καθώς και στην δημιουργία κάψουλας εντός των σπιτιών ανά δύο οικογένειες. Δηλαδή, να μην υπάρχουν πολλές σχέσεις με πολύ κόσμο.

Ακόμη έκανε λόγο για επιδότηση στη θέρμανση, στην εξ’ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% του πληθυσμού, στο άνοιγμα όλων των παραθύρων των λεωφορείων και στην κατάργηση των όρθιων επιβατών και στην άμεση χορήγηση κουπονιών για όλους τους εργαζόμενους (πρωί και βράδυ), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε λεωφορεία σε ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία ώστε να μην υπάρξει ξανά συνωστισμός.

Η κ. Λινού απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχουν ευθύνες για τυχόν καθυστέρηση επιβολής μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός υπογράμμισε πως «δεν είναι εύκολο να πούμε εάν υπάρχουν ευθύνες ή όχι δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί και δεν μας αφορά. Αυτό που μας αφορά αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα πρέπει άμεσα να πάρουμε νέα μέτρα που μπορεί και να κοστίσουν. Καταλαβαίνω πως για τους εστιατόρες είναι πολύ σκληρό αυτό που προτείνω, αλλά ταυτόχρονα η πολιτεία πρέπει να τους αποζημιώσει, να τους δώσει κίνητρα για delivery, για catering. Ούτε με το ωράριο θα αλλάξει κάτι. Και αυτό διότι οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από το να τρώνε το βραδινό τους στις 19:00. Εάν όμως υπάρξει ενίσχυση του delivery μειώνουμε πραγματικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η θνητότητα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 5%. Θα μπορούσαμε να τη μειώσουμε στο 1% ή στο 2%. Εάν έχουμε πολλά κρούσματα θα χάσουμε πολλούς ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις τη θνητότητα γιατί δεν ξέρεις πόσα είναι τα κρούσματα. Η θνητότητα είναι το πηλίκο όσων πεθαίνουν από κορονοϊό στο σύνολο των κρουσμάτων. Εάν τα πραγματικά κρούσματα είναι μεγαλύτερα τότε η θνητότητα είναι μικρότερη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.