Φόβοι για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σήμερα. Μέτρα για να αποφευχθεί γενικό lockdown


Νέο ρεκόρ καταρρίπτει καθημερινά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, με την ανησυχία να είναι πλέον πολύ έντονη για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα, Πέμπτη.
Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι ο σημερινός αριθμός θα είναι τετραψήφιος, ενώ οι υγειονομικές αρχές ήδη εισηγούνται τη λήψη περιοριστικών μέτρων στο μοντέλο της Γαλλίας.

Το γαλλικό μοντέλο

Οι δρόμοι του Παρισιού και οκτώ άλλων γαλλικών πόλεων αδειάζουν κάθε από τις 21:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί, το διάστημα δηλαδή που ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ισχύει επίσης απαγόρευση στις πωλήσεις αλκοολούχων ποτών το βράδυ και η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς. Το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 135 ευρώ σε όσους δεν επιδείκνυαν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι υπάρχει σοβαρός λόγος που βρίσκονται έξω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται τα σενάρια της υποχρεωτικής μάσκας παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, σε ένα είδος νυχτερινής καραντίνας, που έχει στόχο να αποτρέψει τη διασπορά του ιού κυρίως μεταξύ των νέων, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα , αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποσκοπούν στο να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςθα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό στις 19:00 σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ενημέρωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο κατά του κορωνοϊού είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, έχει έρθει και στη χώρα μας. Θα μιλήσω στους πολίτες και θα εξηγήσω που βρισκόμαστε και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα, που έχει έρθει στην πατρίδα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα μας τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Κατά τα λοιπά, η συνάντηση Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής συνεργασίας τους για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και το θέμα του κορονοϊού, στον απόηχο της νέας «έκρηξης» κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12:30 ο πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας.

Ανησυχία σε κυβέρνηση και επιστήμονες για την «έκρηξη» κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί το νέο «ταβάνι» που έπιασε την Τετάρτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, με τον ιό να καταγράφει κρούσματα σε περισσότερες από τις μισές (43 από τις 74) περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Δύο από αυτές έχουν ήδη τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό (Καστοριά και Κοζάνη) ενώ έντονη ανησυχία εκφράζεται και για άλλες 17, καθώς βρίσκονται στην «πορτοκαλί» ζώνη.

Δημόπουλος: Μπορεί να διπλασιαστούν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 865 κρουσμάτων.

Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, ενδέχεται μέσα στις επόμενες 5-7 ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων να διπλασιαστεί.

«Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά. Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες. Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τεστ, οπότε υπάρχει και μια τέτοια συσχέτιση», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να περιμένουμε να ανακοινωθούν σήμερα τα νέα μέτρα και να δούμε σε λίγες ημέρες τι επίδραση θα έχουν. Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να εμβολιαστεί αποτελεσματικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, τα μέτρα τα ξέρουμε και πρέπει να τα τηρούμε».

Η εικόνα της πανδημίας

Νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ειδικότερα, σύμφωνα με ΕΟΔΥ, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 3.672 (13,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 28 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19) Δεδομένα έως 21 Οκτωβρίου 2020, ώρα 15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.