Σύγχυση με τα rapid test στη Θεσσαλονίκη. Πού κυμαίνεται το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων


Σύγχυση επικράτησε για λίγο στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των rapid test που διενεργούνται από το πρωί στην παραλία.
Παρότι αρχικά η εικόνα ήταν εντελώς αποκαρδιωτική, αφού τα θετικά στον κορονοϊό τεστ αντιστοιχούσαν κοντά ή και πάνω από το 10% του συνόλου των διενεργηθέντων κατά τις πρώτες ώρες, πλέον κι όσο οι έλεγχοι προχωρούν, διαπιστώνεται κάμψη στο ποσοστό αυτό, σύμφωνα με το voria.gr.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται και μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, στα 1.100 τεστ που είχαν γίνει μέχρι νωρίς το μεσημέρι τα θετικά στον ιό τεστ παραμένουν στα 50.

Έτσι, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων φαίνεται να μειώνεται, γεγονός που μαρτυρά ότι νωρίς το πρωί, όταν το ποσοστό έφτανε στο 10%, εξετάστηκαν κυρίως άνθρωποι που είχαν στενές επαφές με κάποιο κρούσμα ή είχαν κάποια ύποπτα συμπτώματα, ενώ στη συνέχεια τα αρνητικά τεστ ήταν περισσότερα.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ θεωρεί πως ένα αναμενόμενο ποσοστό θετικών τεστ είναι από 2% έως 5%.

Αρκουμανέας: Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, στα 1.100 δωρεάν τεστ που έχουν γίνει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, θετικά έχουν βγει περισσότερα από 50!

Πρόσθεσε δε ότι, “Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα λύματα της πόλης. Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Δεν πρέπει να εφησυχαζόμαστε. Ανεξαρτήτως του επιπέδου που ανήκει η περιοχή που μένουμε, πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα. Οι επόμενες βδομάδες θα είναι δύσκολες”.

“Καθημερινά αναλύουμε όλα τα δεδομένα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι βάσει αυτών. Βλέποντας την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες, αποφασίστηκε ότι πρέπει τεθεί στο «κόκκινο» επίπεδο”.
Σύμφωνα με το GRTIMES, για τα τεστ που γίνονται αυτή την ώρα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν επιδημιολογικό χαρακτήρα. “Είναι μαζικά καθώς θέλουμε να εξετάσουμε το επιδημικό επίπεδο της Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή”.

Δερμιτζάκης: Διαφωνώ με τη στρατηγική των μαζικών τεστ κορωνοϊού

Τα πράγματα είναι κρίσιμα ως προς τον κορονοϊό τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του ως προς την στρατηγική των τεστ που ακολουθείται στη χώρα.

Σε μια πρώτη αποτίμηση της διαχείρισης του κορονοϊού με βάση τα νέα μέτρα, ανέφερε ότι κινούνται «σχεδόν εκεί που πρέπει» εξηγώντας ότι κατά την άποψή του θα έπρεπε να επεκταθούν σε όλη τη χώρα δύο σημαντικά μέτρα – η υποχρεωτική μάσκα παντού και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Κάποια μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια για να μπορούν να ελεγχθούν καλύτερα», δήλωσε, μιλώντας στο Mega, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ νομών σε περίπτωση βέβαια που αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Εξάλλου, με αφορμή τις ουρές που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από πολίτες που έσπευσαν για δωρεάν τεστ κορονοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε τη διαφωνία του με την λογική της πραγματοποίησης μαζικών τεστ.

Όπως είπε, «ο ΕΟΔΥ πήγε στη Θεσσαλονίκη και έγινε μια γενικότερη επικοινωνιακή εικόνα που δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».

Θα ήταν προτιμότερο κατά τον ίδιο να υπάρχει μια διαφορετική στρατηγική: Oι πολίτες να μπορούν να κάνουν τεστ βάσει κάποιων ιατρικών ορίων -όπως ελαφρά συμπτώματα ή αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο ύποπτο κρούσμα- σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις «ψυχρές» περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.