Εφημερίες τρόμου στη Θεσσαλονίκη: 117 εισαγωγές στις 8 το πρωί


Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της «έκρηξης» των κρουσμάτων κορονοϊού και της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» , όπου σύμφωνα με το Open Tv, κάθε κρεβάτι που αδειάζει είτε σε κοινό θάλαμο για τον κορονοϊό είτε σε εντατική μονάδα Covid-19, γεμίζει άμεσα παρόλο που το lockdown ισχύει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 2 εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, κάθε ρεκόρ εισαγωγών για κορονοϊό έσπασε σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου, το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έως τις 8:00 το πρωί εισήχθησαν για νοσηλεία 117 ασθενείς με υψηλό πυρετό και άλλα έντονα συμπτώματα κορονοϊού, αριθμός που δοκίμασε για μία ακόμη φορά τις αντοχές του νοσοκομείου. Ο πρόεδρος Εργαζομένων του Ιπποκρατείου δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες που είχε αναπτύξει το νοσοκομείο. Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις από χθες και συνεχίζουμε».

Σημειώνεται ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται 205 ασθενείς με κορονοϊό ενώ καλυμμένες είναι και οι 13 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ αναπτύσσονται νέες στα χειρουργεία. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά τις εφημερίες είναι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών για νοσηλεία από Covid-19:
στις 4 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 45 ασθενείς με κορονοϊό
στις 8 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 88 ασθενείς με κορονοϊό
στις 12 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 102 ασθενείς με κορονοϊό
στις 16 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 117 ασθενείς με κορονοϊό

Ασφυκτική πίεση και σε «Παπανικολάου» - «ΑΧΕΠΑ»

Το ίδιο πιεστική είναι και η κατάσταση που επικρατεί και στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, το οποίο εφημερεύει από τις 8:00 το πρωί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών του νοσοκομείου, η προσέλευση που σημειώνεται καθόλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, είναι διπλάσια μια κανονική εφημερίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ασφυκτική πίεση, μετέτρεψαν τη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου σε ΜΕΘ, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν άλλα έξι κρεβάτια για τους ασθενείς με κορονοϊό, των οποίων η υγεία επιβαρύνεται και χρειάζονται διασωλήνωση.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι ήδη το «Παπανικολάου» έχει μετατρέψει πολλές αίθουσες χειρουργείων σε ΜΕΘ για Covid-19. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, «σήμερα η μάχη είναι εντονότερη από οποιαδήποτε άλλη μέρα», ενώ πριν από λίγη ώρα ανακοίνωσε ότι αποσωληνώθηκε ένας 35χρονος ασθενής.

Τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 11 διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, με κοινή τους ανακοίνωση τόνισαν ότι το «Παπανικολάου» εξαντλεί τα όριά του και με δυσκολία θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. «Είναι μια προειδοποίηση, μία έκκληση αγωνίας, η οποία καταγράφει την πληρότητα του νοσοκομείου σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στο Open ο διευθυντής Αγγειοχειρουργικής του νοσοκομείου, Άγγελος Μεγαλόπουλος.

Παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». «Τώρα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχουμε 40 διασωληνωμενους. Ανοίξαμε και αίθουσες των χειρουργείων» δήλωσε η Αναστασία Πολίτου, νοσηλεύτρια του νοσοκομείου.

Υγειονομικοί στο «στόχαστρο» του κορονοϊού

Εκτός από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία, ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 1.500 είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι υγειονομικού που νοσούν σε όλη τη χώρα από Covid-19, με τους μισούς να ανήκουν σε δομές της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια ώρα 500 περίπου υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα. Μάλιστα, μόλις χθες, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου νικήθηκε από κορονοϊό μια 49χρονη εργαζόμενη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Μάλιστα, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, μίλησαν στην κάμερα του Open για την σκληρή μάχη που δίνουν καθημερινά με τον κορονοϊό, παρόλο που βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης.

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας, εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει καταρτίσει πλάνο, σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση που υπάρξει απόλυτη συμφόρηση των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας, θα γίνονται διακομηδές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο 70% η πληρότητα των ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό

Ολοένα και αυξάνεται η πίεση και στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με το Open στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», που εφημερεύει σήμερα Τρίτη και έχει καλυφθεί το 67,5% των ΜΕΘ και το 55,1% των κλινικών Covid-19. Συγκεκριμένα, από τις 40 ΜΕΘ μόνο οι 13 είναι κενές, ενώ αναφορικά με τις κλινικές Covid, από τις 127 κλίνες, ελεύθερες είναι οι 70.

Γιατροί και νοσηλευτές τονίζουν στο Open ότι χρησιμοποιούν από το περίσσευμα των δυνάμεών τους, καθώς τα ύποπτα περιστατικά που φτάνουν στα επείγοντα είναι συνεχόμενα. Μάλιστα, ο χώρος στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού» στον οποίο βρίσκονται οι ασθενείς που δεν μπορούν να περπατήσουν έχει ήδη γεμίσει.

Όσον αφορά τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος νοσηλεύεται για 6η μέρα σε ΜΕΘ του νοσοκομείου, η κατάστασή του είναι σταθερή και τα συμπτώματά του παραμένουν ήπια, ενώ τα τελευταία 24ωρα δεν έχει πυρετό. Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου μίλησαν στο Open και ανέφεραν ότι εκείνος είναι «ήρεμος, ευδιάθετος και τους δίνει κουράγιο».

Στο «κόκκινο» τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας

Την ώρα που 6 περιφερειακές ενότητες έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, οι δωρεάν έλεγχοι μέσα από το αυτοκίνητο δείχνουν πως Ξάνθη και Τρίκαλα έχουν χτυπήσει «κόκκινο» όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δράμα, η θετικότητα αγγίζει το 20%.

Οριακή είναι η κατάσταση και στις ΜΕΘ της Λάρισας, στην οποία η πληρότητα των εντατικών αγγίζει το 100%. «Η κατάσταση είναι δραματική. Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα και είμαστε σε αναμονή καινούργιων αναπνευστήρων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε άλλα 4 κρεβάτια ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο», ανέφερε στο Open ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Στα Τρίκαλα τη Δευτέρα 17/11 σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή, από πολίτες που ήθελαν να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, την ώρα που στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται 55 ασθενείς με Covid-19. Στην Ξάνθη, την ώρα που ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται πλέον στο 11.6%, δύο άνδρες, 52 και 54 ετών αποσωληνώθηκαν πριν από λίγες ώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, η διασπορά του ιού στην πόλη οφείλεται σε φοιτητές που επέστρεψαν στις οικίες τους από άλλες πόλεις.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.