Καλπάζει η πανδημία: Ένας νεκρός ανά 20 λεπτά σήμερα


Την ώρα που η χώρα μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα γενικού lockdown, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού δεν θα επιτευχθεί εύκολα ή γρήγορα. 

Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά για ακόμη μία ημέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών, που σήμερα έφθασαν τους 71 σε ένα μόλις 24ωρο και συνολικά τους 1.106 από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Την ίδια ώρα, 392 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών, με το 78.8% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ωστόσο, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται και νεότερης ηλικίας άτομα το τελευταίο διάστημα, καθώς σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων εντοπίζονται σε νεαρότερα άτομα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 1.698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74.205, εκ των οποίων το 54% άνδρες.

«Είμαστε σε πόλεμο»

«Τα πράγματα δυσκολεύουν και καλό θα είναι να το αντιληφθούν όλοι αυτό. Είμαστε σε πόλεμο» είναι το μήνυμα των γιατρών που βρίσκονται σε θέσεις μάχης όλο αυτό το διάστημα, με την εξάπλωση της πανδημίας να δοκιμάζει τις αντοχές των ίδιων, όσο και του συστήματος υγείας συνολικά.

Οι εντατικές γεμίζουν σε κάθε νοσοκομείο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, στο νοσοκομείο «Αττικόν» αυτή τη στιγμή από τις 17 κλίνες ΜΕΘ οι 14 είναι κατειλημμένες και οι τρεις είναι κενές. Στο «Σωτηρία» υπάρχουν 48 κατειλημμένα κρεβάτια ΜΕΘ και 31 κενά, στο «Θριάσιο» και οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Τέλος στο «Ασκληπιείο» της Βούλας από τις 12 ΜΕΘ κατειλημμένες είναι οι εννέα και οι τρεις είναι κενές.

«Έχουμε τετραπλασιάσει σχεδόν τις κλίνες τόσο για τις απλές νοσηλείες όσο και για τις ΜΕΘ. Εάν χρειαστεί θα διακομιστούν περιστατικά είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας είτε σε όμορους νομούς» επισημαίνει ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Πότε θα αρθεί το lockdown

Κι ενώ η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας είναι ασφυκτική, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, οι φωνές που μιλούν για επέκταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, πυκνώνουν.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος την Κυριακή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown ακόμη και μετά τις 30 Νοεμβρίου.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε πως τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται υπό σφοδρή πίεση και πρόσθεσε ότι «οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα».

«Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ.

Το Σάββατο, ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε το όριο των 500 κρουσμάτων την ημέρα για να αρθεί το lockdown στην Ελλάδα για τον κορονοϊό.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».


cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.