Παπαευαγγέλου: Πάνω από 25.000 τα ενεργά κρούσματα


Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας μειώνεται, όπως δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες της τελευταίας εβδομάδας. 

Ωστόσο, όπως τόνισε η καθηγήτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, στην απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα κρούσματα κορονοϊού μειώνονται με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περίμεναν οι ειδικοί.

Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα μειώνονται τόσο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όσο και στην επαρχία. Συγκεκριμένα:
  • στην επαρχία υπάρχουν περίπου 2.000 κρούσματα ανά ημέρα
  • στην Αττική, τα κρούσματα είναι κάτω από 400
  • στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα είναι κάτω από 600
Σύμφωνα, όμως με την ειδικό, η μείωση τον κρουσμάτων «έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε», ενώ, ακόμα και ύστερα από 3 εβδομάδες lockdown , σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα κρούσματα ακόμα αυξάνονται. «Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται εν μέρη σε διάφορες συρροές κρουσμάτων σε ορισμένες δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι σημειώνεται μια αύξηση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, η οποία υπολογίζεται στα 48 έτη.Θα συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ

Παράλληλα, η καθηγήτρια επεσήμανε ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που νοσούν από κορονοϊό παραμένει υψηλό, γεγονός που δείχνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται καθόλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Αναφορικά, με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση. «Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσοχή εβδομάδα», ανέφερε η καθηγήτρια.

Διαβάστε επίσης:Όσον αφορά τις ΜΕΘ, και με βάση πραγματικά μαθηματικά μοντέλα, υπολογίζεται ότι μέσα στο διάστημα των δύο επόμενων εβδομάδων, περίπου 1600 συμπολίτες μας με κορονοϊό θα νοσηλευτούν ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα, προειδοποίησε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Για τους θανάτους από την πανδημία υπογράμμισε ότι υπολογίζονται σε 85 ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια επανέλαβε ότι «η μείωση των κρουσμάτων έχει βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε» και προειδοποίησε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τις επόμενες 7 με 14 ημέρες. Όσον αφορά την άρση του lockdown, ανέφερε πως η συζήτηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα συζητήσει από την επόμενη εβδομάδα και με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.