Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους


Έκτακτο επίδομα 400 ευρώ θα χορηγηθεί εντός του Δεκεμβρίου στους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους οικονομολόγους. Το επίδομα αποτελεί συνέχεια της στήριξης των 600 ευρώ που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Το κόστος του εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ.
Το έκτακτο επίδομα θα αφορά περίπου 90.000 δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους με χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του Δημοσίου.

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις.

Με τη σχετική διάταξη που θα ενταχθεί στο υπό κατάθεση εργασιακό νομοσχέδιο επιδιώκεται η αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών που επέφερε η πανδημία στους δικηγόρους και στους αυτοαπασχολουμένους με τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση:

Στους δικηγόρους και μηχανικούς που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων και οι οποίοι λόγω των συνεπειών της Covid 19 είχαν συµπεριληφθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Στους οικονομολόγους που είναι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι είχαν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων και οι οποίοι λόγω των συνεπειών της COVID-19 είχαν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την εφαρμογή του παρόντος καταβάλλονται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται το ύψος, οι δικαιούχοι, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης και εξειδικεύονται τυχόν ειδικότερα θέματα για την εφαρμογή του παρόντος.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δηµοσίου ή τρίτου, συµπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται, ούτε συµψηφίζεται µε βεβαιωμένα χρέη προς το Δηµόσιο, τα νομικά πρόσωπα δηµοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά, ούτε συµψηφίζεται µε οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, οικογενειακό εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.