Σχεδόν 40.000 «ορφανά» κρούσματα στη χώρα - «Έκρηξη» των θετικών τεστ


Στο τρίτο εικοσιτετράωρο του πανελλαδικού lockdown, τα συνολικά κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα έσπασαν το «φράγμα» των 60.000, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στη «δίνη» της διασποράς καθώς τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για θετικότητα που αγγίζει το 32%.
Ωστόσο η ανησυχία δεν περιορίζεται στην επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, που συνεχίζει την εκθετική της πορεία μία βδομάδα μετά την επιβολή lockdown στην πόλη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 60.570 κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, τα 39.678 δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα, που σημαίνει ότι 65,5% των κρουσμάτων θεωρούνται «ορφανά».

Παράλληλα, η θετικότητα στην Επικράτεια βρίσκεται στο 9,45% ενόσω ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων μειώνεται, καθώς το 43,2% αφορά πολίτες μεταξύ 18 και 39 ετών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι στις 2 Νοεμβρίου ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt διαμορφώθηκε στο 1,2 για την επικράτεια και στο 1,1 για την περιφέρεια Αττικής.

Στο «κόκκινο» οι διασωληνωμένοι

Για δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο η χώρα μετρά τον αριθμό ρεκόρ των 41 ημερήσιων θανάτων λόγω κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καταγράφεται και πάλι «έκρηξη» διασωληνωμένων ασθενών.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.384 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ 263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενημέρωσε τους πολίτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πολίτες οφείλουν να δείξουν απόλυτη υπευθυνότητα, προσθέτοντας:

«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά οι δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι απεριόριστες».

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε επίσης αναλυτικά στοιχεία για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, τα τεστ, την κατάσταση στις ΜΕΘ αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα.

Δυνατότητα διενέργειας 22.492 τεστ την ημέρα

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορονοϊό. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είπε πως εκεί γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορονοϊό.
Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 652 νέα περιστατικά του ιού, ενώ στην Αττική σημειώθηκαν ακόμα 588 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες. Μεγάλο είναι το επιδημιολογικό φορτίο και στη Λάρισα, με 164 νέες μολύνσεις.

Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων έχει ως εξής:
50 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
652 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
15 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
52 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
49 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
164 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
38 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
32 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
38 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.